Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След местния вот ще има промяна в политическата карта

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова


Каква ще е новата година в политически план и ще се завърти ли отново колелото на поредица от парламентарни избори преди местния вот тази есен към който основните играчи вече гледат и правят сметки? Ще има ли правителство с третия мандат и кой ще предпочете президентът - въпроси към доц. Иво Инджов, политолог и преподавател. 

Според него развръзката ще е в началото на другата седмица, когато президентът Румен Радев ще връчи третия мандат, но в последните дни са намалели шансовете да го получи Български възход.

"На база анализ на това, което се говори в публичното пространство, президентът трябва да избира между ДБ и БСП. Създава се впечатление, нещата се бутат натам, че да бъде предопределено връчването на мандата на ДБ. Има инициатива на Христо Иванов, той вече направи няколко изказвания, отправи няколко послания как вижда третия мандат и формулата за правителство, ако им бъде връчен. ГЕРБ изявява желание, няколко противоречиви изказвания направи Бойко Борисов.   Анализаторите коментират, разбира се, но това съвсем не значи, че е предопределено връчването на третия мандат на ДБ. В крайна сметка президентът ще избере суверенно на кого да връчи мандата, като разбира се ще се води от това коя от политическите сили  все пак има някакви шансове за  съставяне на правителство, изпълнявайки модераторска  функция на този етап," прогнозира политологът.

Според него теоретично не може да се изключи вероятността мандата да получи ДПС, но трябва да се има предвид, че ДПС все още има неблагоприятен образ в публичното пространство и лидерите й критикуваха президента в различни периоди и няма да има потенциални партньори за съставяне на правителство.  Той обаче не изключва  и вариант за задкулисно сътрудничество между ДПС, ГЕРБ, БСП и Български възход  за подкрепа на едно правителство на ДБ, от която конфигурация да бъдат елиминирани ПП.

"Най -лесно може да се случи правителство с третия мандат, ако той бъде връчен на ДБ и ако тази формация бъде подкрепена от ГЕРБ, ДПС, Български възход и БСП, но каква ще бъде цената. Цената ще бъде нова яростно политическа конфронтация, разцепление на либерално-демократичната общност. Трябва да се държи и сметка за това", допълни доц. Инджов.

По думите му всяка партия гледа да понесе най-малко последици, предвид перспективите за местните избори.

" Затова е трудно да се прогнозира какво точно ще се случи с третия мандат. Но ние трябва да анализираме и перспективите за местните избори, защото те са неизбежни. Предсрочните избори може да са април, може да са ранната есен. Теоретично може и да няма предсрочни избори, но местните предстоят. Там трябва да насочат големите си усилия политическите сили, защото е напълно възможно доста радикална смяна на политическата карта на България след местния вот. Загуба на ГЕРБ в София, защо не и в Пловдив и в други знакове градове, което коренно ще  преконфигурира съотношението на силите и в националната политика", коментира политологът. 

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05