Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив може да си позволи нов общински дълг

| обновено на 12.01.23 в 06:26


Община Пловдив може да си позволи поемането на нов общински дълг, тъй като  е общината с най-малко заеми. Това заяви заместник-кметът Величко Родопски по време на общественото обсъждане за  нов заем до 9 милиона и 500 хиляди лева от Фонда за устойчиво градско развитие. Тази сума ще бъде за Зоологическата градина и Дондуковата градина.

"Ние сме общината с най-малко дългове. Към момента са около 109 милиона лева, но 62 милиона лева все още не сме ги изхарчили. Този заем няма да окаже никакво влияние", каза Родопски.

Той допълни, че се гледа и какъв процент са заемите на една община от местните приходи, като не трябва да се надвишават 15%. С новият общински дълг Община Пловдив няма да надвиши 6%.

Проектът за "Дондуковата градина" предвижда цялостната й реконструкция, заяви кметът на район Централен Георги Стаменов  в залата на Пловдивския общински съвет, където се провежда обсъждането. За Дондуковата градина ще са необходими 4 милиона и 500 хиляди лева. Предвижда се 3 милиона и 800 хил. лв. да са от заема, а 700 хил. лв. от общинския бюджет. 

Дондуковата градина е първата в Пловдив и след реконструкцията й тя ще стане притегателен център за пловдивчани, каза Стаменов.  

Предвидена е цялостна подмяна на подземната инфраструктура, настилката, която ще е от гранит, а също и възстановяване на стара беседка. Ще има нов фонтан в центъра на градината, а съществуващите ще се превърнат в цветни алеи. Ще се подмени осветлението с ново, ще има и видео наблюдение.

За довършването и реконструкцията на Зоологическата градина са предвидени 5 мил. и 700 хиляди лева. Концепцията за нея предвижда първо да се инспектира състоянието на вече реализираните в нея обекти. Ще се премахнат всички негодни постройки. Предвидено е изграждането на еко център, в който да се провежда обучение за ученици. Ще се обособят различни зони - за паркиране, за контакт на посетители с животни, за горски животни, за хищници, за екзотични видове и за развлечения.

Част от гражданите се обявиха против реализацията на Зоологическата градина

Против съм тегленето на заеми и за двата проекта. За Зоологическата градина няма как да се съгласим, защото не знаем какво ще предвижда този проект в детайли. Дори не беше казано каква площ ще е този зоопарк и какъв процент от нея ще е за животните, които бяха изброени, казаха пловдивчани в залата на Общинския съвет.
Общинският съветник Димчо Петров каза, че и двата проекта са важни за града и трябва да се случат, но идеята за Зоологическата градина е в изключително първоначален етап, дори няма проект и разрешително за строеж.
Бившият кмет на район "Южен" и настоящ заместник-кмет на Община "Родопи" Борислав Инчев подчерта, че е "за" реализирането на Зоологическата градина, но не по този начин.
"Не може на една идейна концепция, което в скоби означава една картинка, да искаме да бъдат изтеглени 5 милиона и 700 хиляди лева за да се вложат в Зоологическата градина. Това не трябва да е така. Най-малкото ние трябва да имаме проект, който ясно да показва какво ще се прави, как ще се прави и колко ще струва", коментира Инчев.
Добрияна Караджова от Сдружение "Спаси Пловдив" заяви, че е "за" реализацията на проекта за Дондуковата градина, която е най-старата в Пловдив.
"Също съм "за" за проекта за Зоологическата градина, но е и в във формата, която е предложена в момента. Всички видяхме какво се случи в предишния проект", коментира още Караджова.
По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Клисура почетоха героите на Априлското въстание

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в града. Десетки..

публикувано на 30.04.24 в 22:39

Пътен инцидент с кмета на Кричим

Кметът на Кричим Атанас Калчев е невредим след тежката катастрофа, която стана с неговия служебен автомобил. Във фейсбук профила си той е качил снимки от инцидента. На тях се вижда, че автомобилът му е силно смачкан . След удар отзад от товарен автомобил колата на кмета се е блъснала в друг автомобил. Калчев пояснява, че по време на инцидента колата е..

публикувано на 30.04.24 в 21:16

2000 лв парична гаранция за Капитана, блъснал жена

Гаранция в размер на 2000 лв. Тази мярка определи Окръжният съд в Пловдив за рокера Иван Капитана, който причини средна телесна повреда на жена, след като седна зад волана с 3,3 промила алкохол в кръвта. Рокерът е признал вината си и по двете обвинения - за управлението след употреба на алкохол и за причинената телесна повреда.

публикувано на 30.04.24 в 17:19

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

С първа копка и водосвет започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията в местност между селата Брестовица и Йоаким Груево присъстваха директорът на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, както и жители на селото и..

обновено на 30.04.24 в 16:58

Съдът остави в ареста ало бандата, завлякла с 30 000 лв пенсионерки

И тримата ало измамници остават за постоянно в ареста, реши Районният съд в Пловдив. 46-годишният Пламен Тодоров от Габрово, Мартин Величков - 25-годишен от София и 40-годишният Недко Генчев от Полски Тръмбеш имат постоянни адресни регистрации в родните си градове, но съдът реши да им наложи най-тежката мярка за неотклонение, тъй като има вероятност да..

публикувано на 30.04.24 в 16:00