Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Шивачев откри забравени паметници на Освобождението

Историкът Стефан Шивачев събира в регистър данни за паметниците на Пловдив по проект на общината.  По време на работата си по проекта той е открил забравени в последните години паметници, свързани с освобождението на Пловдив. Те са разположени в Католическите и Централните гробища в града.

Всяка година на 3-ти март почитаме изградения през 30-те години на 20-ти век Паметник на опълченците, живели и починали след Освобождението в Пловдив, припомни историкът. 

По време на проучванията си той открива до паметниците на Хаджи Гьока Павлов, д-р Георги Вълкович, кап. Райчо Николов и Найден Геров, паметник на руснаците, починали в Пловдив. Това са военни разузнавачи и ранени при военни действия, настанени в изградената след освобождението болница в Пловдив, каза Шивачев. Паметникът е с текст: "Тук е погребан капитана от руската артилерия Георги Барбович, роден през 1849 го. ,умрял през май 1878 г.". Под плочата има текст "Тук почиват костите на падналите за освобождението на Пловдив и България руси..." и са изброени имената на почетените, сред които е и датски поданик, участник във войната. В края на плочата е отбелязано "От Пловдивската градска община". Това по думите на Шивачев показва, че в Пловдив винаги е имало признателност и грижа за паметниците.

Друг паметник, свързан с Освобождението и разположен в Католическите гробища, е този на Станислав Божичко, поляк, който служи в руската армия. 

Шивачев припомни и за гробницата на фамилията на Анри Батюс, началник на пловдивската жп гара, който има изключителни заслуги за спасяването на града в нощта на освобождението. Роден през 1852 година, идвайки в Пловдив за началник на гарата, се жени за българка. Неговите наследници остават в града. В гробницата му последно е положена негова внучка през 1964 година. С приближаването на руските войски към най-големия по онова време град в българските земи - Пловдив, турският валия на града се обръща към чуждите консули с думите „По-добре да напуснете града, който вече е във властта на черкези и башибозуци“, разказа историкът. Европейските дипломати заявяват, че няма да напуснат града, а френският консул Емил Боасе и началникът на железопътната станция Анри Батюс осигуряват оръжие от консулството и френската католическа мисия за българите, които се организират в отряди в защита на своя град. Така в нощта на 15 срещу 16 януари 1878 г. капитан Александър Петрович Бураго с отряд от 63 драгуни разгромяват оставените малобройни турски застави по западната граница на Пловдивското землище и заедно със стотината въоръжени християни завземат централната част на града. За разлика от Стара Загора, Карлово, Сопот и други градове, Пловдив е спасен от опожаряване и запазва архитектурното си наследство, отбеляза Шивачев.

За пет века Пловдив е в застинало положение, въпреки че е най-големият по население български град на територията на Османската империя и търговски и икономически център, коментира историкът. По думите му след Освобождението само за 50-60 години градът се превръща от ориенталски в европейски и от 33-хилядно, населението нараства на над 100 хил. души. През 1881 година е издигнат паметник на Бунарджика - първият в българските земи, посветен на Освобождението на България, припомни Шивачев.

На 16 януари в 11:00 часа с поклонение пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина Пловдив ще отбележи 145 години от освобождението на града. Във военната церемония, включваща полагане на венци и цветя ще участват Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци, и представители на комитет „Родолюбие". Слово по повод годишнината ще произнесе Стоян Иванов – директор на Регионалния исторически музей в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Младежкият фестивал „Кръстопът“ с осмо издание в Пловдив

Осмият международен младежки фестивал "Кръстопът", който се организира от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" Пловдив, започва в сряда на 29-и май с концерта „Таланти“, от 18 часа в Концертна зала АМТИИ. Той е с участието на талантливи деца от Казанлък, от читалище „Възродена искра“ 2000 и школа „Вълшебни струни“. Те ще представят богата програма..

обновено на 26.05.24 в 12:26

Човеколюбието не трябва да изчезва в забързания 21 век

Ина Иванова - писател, поет и определяща се като "градски образ с женско лице", е тазгодишният носител на Награда "Пловдив" в раздел "Художествена литература и хуманитаристика". Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито! "Наградата е тежка отговорност, защото преди мен са я получавали автори, които много обичам и са ме..

публикувано на 24.05.24 в 17:21

От Пловдив до Ковънтри - винаги с книга и български дух

От ПУ "Св. Паисий Хилендарски", където защитава докторска степен по сравнително езикознание на славянските езици до Ковънтри, където преподава по математика и пише педагогически книги - такъв е пътя на елена Любенова, която поканихме за разговор на 24 май. В интервюто включваме и нейната дъщеря Емма Димитрова. Тя е родена в Англия, но говори чудесен..

публикувано на 24.05.24 в 12:36

В "Срещите" за леността, потреблението и лъжливите образи

Преизвестно е - животното обитава среда, човекът си е съградил свят. За българския свят, ден след знаковата дата 24 май, с проф. Атанас Семов отваряме дума и се питаме наистина ли българинът днес ляга все по-дълбоко в леността на потреблението?  И както казва един друг професор: "Ляга и се завива през глава с покривалото на лъжливите образи".  А..

публикувано на 24.05.24 в 10:26

Ръчно калиграфско изписване в къща музей "Хр. Г. Данов"

Регионалният исторически музей – Пловдив кани на демонстрация на ръчно калиграфско изписване. Тя се проведе в къща  музей „Христо Г. Данов“. Ще бъдат показани  принципите на този вид ръкопис за старобългарско уставно писмо и за ренесансовия шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във варианта му на кирилица.  Желаещите могат да направят своите..

публикувано на 24.05.24 в 09:00