Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Куршум джамия започва ремонт на три обекта в община Карлово

| обновено на 16.01.23 в 13:45
4
Снимка: БГНЕС-архив

Със символична „първа копка“ в Карлово започва работата по проект за консервация, реставрация и експониране на туристическата инфраструктура в общината. По него , с над 6 милиона лева, ще се ремонтират Куршум джамия и пространството към нея, Патевата къща в Карлово и Павурджиевата къща в Клисура.

Финансирането е по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  за развитие на туристически атракции на оперативна програма „Региони в растеж”, съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и чрез финансов инструмент, осигурен от фонда за устойчиво градско развитие.

Куршум джамия се намира в центъра на Карлово и не е действаща. Сградата е без минаре. Била е осквернявана в миналото. В края на миналата година Пловдивският апелативен съд я върна на община Карлово - след обжалване и отмяна на решението на окръжния съд от 2013-та, според което собствеността бе на мюфтийството. Съдебните дела около собствеността на Куршум джамия бяха съпътствани от поредица протести. 

След близо девет години приключи второ действие на съдебната сага за собстевеността  на Куршум джамия. Тя вече е паметник на културата от национално значение - една от първите джамии, построена в България. Предстои цялостно реставриране, обновяване на цялата площ наоколо, каза в интервю за Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той отбеляза, че обекът е изграден преди шест века, а на мястото са открити  исторически артефакти от тракийско светлище, монети от 13-ти век и парчета от каменен иконостас. 

Патевата къща  е част от  комплекса Старинно Карлово. Представя традициите в розопроизводството и лечебните качества на билките. В специално обособена стая са представени методите на извличане на различни етерични масла. 

Павурджиевата къща в Клисура показва възрожденския бит от 19-ти век, а в двора и е възстановена домашна розоварна. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

П редприемаме всички мерки за ограничаване и ликвидиране на огнището с птичи грип в Пловдивска област. След заседанието на  Областната епизоотична комисия, свикана във връзка с установеното от БАБХ огнище на Инфлуенца А в Държавното ловно стопанство в Стряма  областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева увери, че към..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25

Мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище

50-годишен мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище. От пожарната уточняват, че сигналът е подаден минути преди 21 ч. снощи в РДПБЗН – Пазарджик.  Мъжът е с изгаряния от I-ва и II-рa степен на 40% от тялото на горни и долни крайници. Откаран е от екип на ЦСМП – Панагюрище в клиника по изгаряния в гр. Пловдив.  Причината за инцидента..

публикувано на 02.10.24 в 07:10

Ремонтират пътя Костиево - Радиново - Бенковски

Днес започва ремонтът на общинския път Костиево – Радиново – Бенковски, съобщиха от община „Марица“.  Първата копка ще бъде направена на входа на с. Костиево до Стопанския двор .  Проектът е финансиран с 5 949 798 лв.   от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Дължината на трасето е 7,360 км, а срокът за изпълнение - 359..

публикувано на 02.10.24 в 06:24

Продължават протестите в село Труд за редовен транспорт

Въпреки взетото решение да се увеличат курсовете на маршрутка № 5 в село Труд протестите ще продължат. Това съобщават от Сдружението "Бъдеще за село Труд", които организираха протест в неделя и затвориха закратко пътя Пловдив - Карлово в района на селището. Труд излиза на протест срещу липсата на редовен транспорт до Пловдив Протестиращите..

публикувано на 02.10.24 в 06:10