Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отбеляза 145 години от Освобождението

6
Снимка: Яница Марова, Радио Пловдив


Пловдив отбеляза 145-ата годишнина от Освобождението си от османско владичество. Церемонията се проведе пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. 

За да почетат паметта на загиналите в събитията от 1878 г. дойдоха десетки пловдивчани, представители на областната и общинската управа, общественици. 

В словото си по повод годишнината директорът на Регионален исторически музей-Пловдив Стоян Иванов припомни, че само дни след като е поставено началото на развитието на града – на 24 януари е избран и първият кмет на града Атанас Самоковеца. 

рябва да помним, че до свободата не се достига лесно, а с много саможертви, започнали още с настъпването на османските войски на българска земя. Апогеят на тази борба за свобода е Априлското въстание. Още не се е изтляла пепелта в огнищата от опожарените български земи, когато идва пролетта на 1877 година и с манифест прочетен от руския император, е обявена война на Османската империя", каза Иванов. 

Той отбеляза още, че  капитан Бураго влиза в град начело на разузнавателна група, а се превръща в негов освободител.  "В злобата си бягащите черкези извеждат 123-ма родолюбиви българи от затвора и ги убиват в Остромила. Сред тях е и Душо Хаджидеков”, добави Иванов.

Паметта на загиналите за свободата на Пловдив бе почетена с падане на колене и минута мълчание. 

Във военната церемония, включваща полагане на венци и цветя участва и Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци, и представители на комитет „Родолюбие“.

По публикацията работи: Диммитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43