Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тикси" ще изгради тикет-системата за градския транспорт и Синята зона

 3 милиона лева по- малко от обявената от община Пловдив максимална цена на поръчката за Надграждане на електронната система за управление на градския транспорт и за градската мобилност предлага единственият участник в нея – софийската фирма Тикси. Тя е готова да изгради системата за 11 343 600 лева при определена лимитна цена от 14 385 600 лева. Цените са с ДДС.

Системата, която преди години внедри испанската фирма Индра и която  не проработи струваше на общината 20 милиона лева. 

В обществената поръчка сега е зададено не само изграждане и управление на тикет системата, но  и таксуване в Синя зона.

Ако успеем до началото на февруари да подпишем договор с фирмата, очакваме  до средата на годината да има нови валидатори, заяви днес зам.-кметът Тодор Чонов.

Електронното заплащане на билетите за градския транспорт ще бъде възможно с дебитна или кредитна карта, приложение за смартфон и онлайн зареждане на картите за пътуване.  Това се очаква да стане факт около средата на годината с въвеждането на новата електронна система за таксуване.

Шофьорите вече няма да късат хартиени билетчета, а ще издават еднократно превозен документ с касови апарати, но на по-висока цена – вероятно около 1.50 лв.  Целта е да се стимулира електронното ползване на билети, които ще са по-евтини, каза още Чонов. Евентуалната промяната в цените трябва да се одобри с решение на  общинския съвет.

Какво още предвижда новата електронна система?

·  Родителите да могат да зареждат картите на учениците чрез телефона, като карта се издава само веднъж и се зарежда колкото е необходимо, т.е за месеците и дните във ваканция няма да се плаща.

·  Валидацията на карти ще бъде с приложение за смартфон, подобно на това, което се ползва в големите хранителнителни вериги.

·  При плащане  с карта няколко пъти на ден, в края на деня се, се дава една обща по-ниска цена за закупените билети.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Създадена е организация за овладяване на пожара в района на Беклемето, съобщават от МВР. Днес на помощ идват пожарникари, които се завръщат от гасенето на пожарите в Гърция, както и 40 военнослужещи с техника на армията. Припомняме, че остава в сила частичното бедствено положение в Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Големият пожар в..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43