Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Тикси" ще изгради тикет-системата за градския транспорт и Синята зона

 3 милиона лева по- малко от обявената от община Пловдив максимална цена на поръчката за Надграждане на електронната система за управление на градския транспорт и за градската мобилност предлага единственият участник в нея – софийската фирма Тикси. Тя е готова да изгради системата за 11 343 600 лева при определена лимитна цена от 14 385 600 лева. Цените са с ДДС.

Системата, която преди години внедри испанската фирма Индра и която  не проработи струваше на общината 20 милиона лева. 

В обществената поръчка сега е зададено не само изграждане и управление на тикет системата, но  и таксуване в Синя зона.

Ако успеем до началото на февруари да подпишем договор с фирмата, очакваме  до средата на годината да има нови валидатори, заяви днес зам.-кметът Тодор Чонов.

Електронното заплащане на билетите за градския транспорт ще бъде възможно с дебитна или кредитна карта, приложение за смартфон и онлайн зареждане на картите за пътуване.  Това се очаква да стане факт около средата на годината с въвеждането на новата електронна система за таксуване.

Шофьорите вече няма да късат хартиени билетчета, а ще издават еднократно превозен документ с касови апарати, но на по-висока цена – вероятно около 1.50 лв.  Целта е да се стимулира електронното ползване на билети, които ще са по-евтини, каза още Чонов. Евентуалната промяната в цените трябва да се одобри с решение на  общинския съвет.

Какво още предвижда новата електронна система?

·  Родителите да могат да зареждат картите на учениците чрез телефона, като карта се издава само веднъж и се зарежда колкото е необходимо, т.е за месеците и дните във ваканция няма да се плаща.

·  Валидацията на карти ще бъде с приложение за смартфон, подобно на това, което се ползва в големите хранителнителни вериги.

·  При плащане  с карта няколко пъти на ден, в края на деня се, се дава една обща по-ниска цена за закупените билети.Още от категорията

Търговци блокираха кръстовището на "Брезовско шосе" и бул. "Северен"

Над 100 търговци от Брезовско шосе блокираха н 8 часа тази сутрин кръстовището с бул. „Северен“.  Трафикът ще бъде спрян до 10 часа. Търговците в района протестират срещу бавния ремонт на Брезовско шосе и щетите, които бизнесът им понася от затвореното движение в района.  Заради протеста им маршрутът на автобусите с номера 9 и 15 се..

обновено на 29.03.23 в 09:01

Опасен вятър и днес в Пловдив, бъдете внимателни!

В днешния ден между 10 и 14 ч. отново се очаква лошо време с опасни пориви на вятъра със скорост 60-70 км/ч . От пожарната в Пловдив съветват домоуправителите да подходят с отговорност и с повишено внимание към поддържането и укрепването на покривните обшивки.  Призивът към всички е внимателно да подбират маршрута, по който се движат и да..

обновено на 29.03.23 в 06:47

Австрийски експерти оцениха риска след наводненията в Карловско

Доклад за оценка на риска в засегнатите от наводнението на 2 септември 2022 г. села Каравелово и Богдан ще представят в Карлово експертите от Австрийското Дружество за намаляване рисковете от природни бедствия. На събитието ще присъстват областният управител на Пловдив д-р Ангел Стоев, кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, експерти от общинската..

публикувано на 29.03.23 в 06:46

60 коли останаха под паднали от вятъра в Пловдив дървета

Над 60 са сигналите за смачкали от паднали дървета автомобили, получени в пожарната . Около 20 са сигналите  за висящи ламарини и  10 за съборени билбордове, съобщиха от Пожарна и аварийна безопасност в Пловдив. Над 100 км/ч достигнаха поривите на вятъра в Пловдив. От началото на бурята вчера около 17:00 часа до момента в „Градини и паркове“ са..

публикувано на 28.03.23 в 18:59

Мъж пострада от паднало върху него дърво в "Северен"

Мъж пострада от паднало дърво на ул. „Петър Шилев“ в Пловдив. Той е на 64 години и се е движел по тротоара, когато върху него се стоварва доста голямо дърво и го затиска.  Наложило се е екипите на Спешна помощ да извадят човека, който е бил с открита фрактура на единия крак и наранявания по главата и на кръста. Мъжът е бил контактен, но леко..

обновено на 28.03.23 в 16:55