Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тикси" ще изгради тикет-системата за градския транспорт и Синята зона

 3 милиона лева по- малко от обявената от община Пловдив максимална цена на поръчката за Надграждане на електронната система за управление на градския транспорт и за градската мобилност предлага единственият участник в нея – софийската фирма Тикси. Тя е готова да изгради системата за 11 343 600 лева при определена лимитна цена от 14 385 600 лева. Цените са с ДДС.

Системата, която преди години внедри испанската фирма Индра и която  не проработи струваше на общината 20 милиона лева. 

В обществената поръчка сега е зададено не само изграждане и управление на тикет системата, но  и таксуване в Синя зона.

Ако успеем до началото на февруари да подпишем договор с фирмата, очакваме  до средата на годината да има нови валидатори, заяви днес зам.-кметът Тодор Чонов.

Електронното заплащане на билетите за градския транспорт ще бъде възможно с дебитна или кредитна карта, приложение за смартфон и онлайн зареждане на картите за пътуване.  Това се очаква да стане факт около средата на годината с въвеждането на новата електронна система за таксуване.

Шофьорите вече няма да късат хартиени билетчета, а ще издават еднократно превозен документ с касови апарати, но на по-висока цена – вероятно около 1.50 лв.  Целта е да се стимулира електронното ползване на билети, които ще са по-евтини, каза още Чонов. Евентуалната промяната в цените трябва да се одобри с решение на  общинския съвет.

Какво още предвижда новата електронна система?

·  Родителите да могат да зареждат картите на учениците чрез телефона, като карта се издава само веднъж и се зарежда колкото е необходимо, т.е за месеците и дните във ваканция няма да се плаща.

·  Валидацията на карти ще бъде с приложение за смартфон, подобно на това, което се ползва в големите хранителнителни вериги.

·  При плащане  с карта няколко пъти на ден, в края на деня се, се дава една обща по-ниска цена за закупените билети.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27