Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реализирането на мандата ще е ритуално самоубийство за БСП


Шансовете на БСП за съставяне на правителство са минимални. Такава прогноза направи социологът Кольо Колев в програма "Ден след ден". Според него реализирането на мандата от БСП до голяма степен зависи от самата Нинова и от тава дали тя иска да  направи ритуално самоубийство на своята партия. 

Тогава е възможно да се състави мнозинство между БСП, ГЕРБ, ДПС и Български възход, но по думите му  всичките негативи ще паднат върху нея, а и едва ли самата партия ще разреши това.

"Но едва ли и  тя самата /Нинова/ ще  се реши на такъв ход. По-скоро времето ще бъде използвано, както беше  използвано досега. Всеки, който получаваше мандата, искаше да докаже колко е кооперативен, диалогичен, колко е  готов на компромиси, но ето видите ли другите какви са", допълни Колев.

Той смята, че различните формули за правителство целят да се снижи отговорността на политическите партии за политическата им позиция

"Дълбоко се съмнявам, че е възможно да бъде намерена такава формула, която хем да обедини необединяемото, хем да премахне отговорността върху всички, които са се обединили", допълни Колев

Той припомни, че още в началото в предизборната борба ГЕРБ се легитимира чрез отрицание на своите противници. ПП се легитимира анти-ГЕРБ, както и ДБ, а също и БСП. 

"При това положение как може да си представим след това някакво обединение. То ще изглежда като обединение между така наречените крадци, мошеници и лъжци, които пък твърдят, че се борят срещу крадците и мошениците. При това положение  няма особено позитивни ходове. Шансовете за правителство са почти нулеви и всякакви формулировки за експертен, антикризисен  кабинет са опит да се изтласка политическата отговорност от участниците в този процес, условно казано диалог", коментира социологът.

Според него шансовете при нови избори са на страната на ГЕРБ, които във времето размиха своята отговорност и успяха да излязат от изолация. По думите му ПП направи много грешки и ще понесат повече щети, особено след днешната публикация за таен износ на оръжие за Украйна.

Колю Колев допълни, че войната няма начин да не окаже влияние върху политическите процеси у нас и съответно върху предстоящите избори у нас. Световните процеси имат значение както в европейския, така и в българския политически живот, категоричен е социологът.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Пещерата "Чая" край Чепеларе разкрива тайни отпреди 30 века

Най-атрактивната находка в пещерно обиталище „Чая“ тази година е зъб от пещерен лъв . Това съобщи Марин Господинов , директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. "Отнасяме находките към плиоценската бозайна фауна", поясни Господинов. Спелеологът, заедно с екипа, ръководен от София Христева от Регионалния археологически музея в Пловдив,..

публикувано на 29.08.24 в 12:13

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 29.08.24 в 10:49
Доц. Красен Станчев

Чужденците вярват повече в българската икономика

"Интересът на пазара към емисията държавен дълг на България е поне 3-4 пъти по-висок от размера на предлаганите от правителството обгигации. Затова условията по емисията са много добри. Това позволява поне донякъде финансирането на плащания по стари емисии на външен дълг и покриване на текущи разходи на бюджета за тази година“, коментира..

публикувано на 29.08.24 в 10:37

Започна обучението по български за украинските деца в Пловдив

40 украински деца са заявили желание да се включат в безпалтните подготвителни групи за обучение по български език, което започна днес в Общински детски комплекс в Пловдив. Занятията ще продължат до 11 септември, а целта е децата, които са на възраст от 6 до 15 години, да получат подкрепа при постъпването им в българските училища. Това заяви в..

обновено на 29.08.24 в 10:28