Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергов да каже какво ще прави с Панаира



„Вчерашните решения на сесията на пловдивския Общински съвет по отношение на панаира имат пожелателен характер, защото всъщност Общинският съвет, респективно общината, няма по какъв начин да вземе тези варненски акции без съгласието на самата варненска община“. Така журналистът Антон Баев, главен редактор на сайта „Пловдив онлайн“, коментира вчерашната декларация на пловдивските съветници, с която се иска акциите в Международния панаир, подарени през 2016 г. от държавата на  Варна, да бъдат предоставени на Пловдив. 

Според Антон Баев може би има воля в Общинския съвет да се намери решение по казуса. Той смята, че мажоритарният собственик на панаир Георги Гергов трябва да бъде поканен в Общинския съвет, където да представи своите виждания за бъдещето на изложението.

„Защото това, което той от началото на декември (миналата година)  форсмажорно се опитва да направи, предполага някакви намерения.Той дава интервюта, в които казва, че „Пълдин туринвест“ цъфти, панаирът е на печалба. Само че резултатите показват точно обратното: панаирът към 1 януари тази година е с 26 милиона загуба непокрита, а „Пълдин туривест“ е с цели 106 милиона непокрита загуба“, посочи Антон Баев.

„В друго интервю прочетох, че Гергов нямало да прави на мястото на панаира курник. Това е ясно. Ясно е, че и аеродрум няма да прави, но все пак какво ще прави? Какво иска да прави, за което му е нужен този контрол? Защото при тези загуби най-логичното е да има съмнения, че нещо ще се продава“, предположи Антон Баев.

По повод посочената в декларацията на пловдивските съветници сума от малко над 16 милиона лева, срещу които да бъде получен варненския дял акции в панаира, Антон Баев смята, че трябва тук да се имат предвид и загубата на двете дружества, както и факта, че общината не е получавала дивиденти от дела си в панаира.

„Самият факт обаче, че тази сума е изчислена, показва че се правят някъде някакви сметки. Предполагам, че тези сметки не се правят в Общинския съвет, а се правят от собственика на панаира“, каза още журналистът.

„Няма логическа връзка между гласуването по темата на съветниците от ГЕРБ на сесиите декември миналата година. На сесията на 19 декември те се отзоваха в ситуация да гласуват така, както гласува и самата група на г-н Гергов, неговото БСП („Автентична лява БСП“). Което е странно, защото на национално ниво ГЕРБ не гласува с БСП. Те( съветниците от ГЕРБ), не дадоха смислено обяснение за това“, коментира Антон Баев.


По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34