Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът пак възрази срещу драстичния скок на водата в Смолян

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до ВиК холдинга, в която остро се противопостави на драстичния скок на цената на водата от 1 януари в област Смолян. 

Пред ВиК-Смолян омбудсманът настоява да не се прилага утвърдената на 30-ти декември миналата година цена на водата в региона. Ковачева се мотивира с драстичния скок на цената за една година от близо 80%. В момента жителите на родопската област трябва да плащат 4,62 лева за кубик, което прави с два лева повече в сравнение с началото на миналата година. Друг аргумент е, че за последните няколко месеца цената на водата в област Смолян поскъпва за втори път, като първото увеличение бе на 1-ви октомври миналата година.

Позицията на Диана Ковачева е, че скокът в цените не отговаря на качеството на услугата, предлагана от ВиК-Смолян. Според нея водният оператор получава компенсации от държавата за ползваната ел. енергия, но те не са отразени в крайната цена. Заключението на омбудсмана е, че абонатите на ВиК-Смолян са поставени във фактическа невъзможност да си плащат сметките за вода, което ще влоши и събираемостта на вземанията на оператора.

Припомням, че миналата седмица кметът на Смолян Николай Мелемов внесе жалба в съда срещу новата цена на водата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бизюрев призна, че само той е нанесъл ударите по Малинов

Стартира по същество делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови,  обвинени в лично укривателство за убийството на младежа Димитър Малинов от Цалапица. Основен свидетел по това дело е Рангел Бизюрев, сочен за извършител на убийството.  Рангел Бизюрев свидетелства, че само той е нанесъл ударите по Димитър Малинов, като близнаците..

публикувано на 16.05.24 в 10:50

Отличават с почетни значки на Пловдив учители и млади таланти

С почетни значки на Пловдив бяха удостоени 15 директори и учители от пловдивските детски градини и училища, а с грамота и парични награди – 21 млади учители.   Поводът е 24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Съветниците гласуваха паричните награди и за носителите на..

публикувано на 16.05.24 в 10:34

Пловдив иска нови камери за видеонаблюдение по пътищата

Община Пловдив ще настоява за  5 от новите 65 камери за видеонаблюдение по пътищата на МВР, съобщи в началото на днешната общинска сесия кметът Костадин Димитров след питане от страна на групата на ПП - ДБ относно проекта за видеонаблюдение.  Общината ще кандидатства и с проект, като този в Народното събрание, при който може от камерите, които са..

публикувано на 16.05.24 в 10:23

Делото срещу близнаците от Цалапица започна по същество

Започна делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица, обвинени в лично укривателство за убийството на младежа Димитър Малинов.  Соченият за извършител на убийство Рангел Бизюрев също бе доведен в съдебната зала като свидетел. Близнаците Динкови бяха въведени под гневните скандирания "убийци! " на присъстващите близки,..

обновено на 16.05.24 в 08:20

Съветниците преразпределят над 2 млн. лв. от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от общинските дейности ще гласува на днешната си сесия Пловдивският общински съвет. С него се преразпределят над 2 045 000 лева.  Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета Причината за изменението на..

обновено на 16.05.24 в 08:20