Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

 „Алтер его” - трева и звезди със Станислава Станоева

| обновено на 21.01.23 в 17:21

„Трева и звезди“ - това е първият сборник с разкази на Станислава Станоева, която познаваме като великолепна поетеса и журналист. С нея ще говорим за духа на 70-те и 80-те, който грижливо е приютен в тези 244 страници. 

„Светла носталгия за едно порастване и малко тъжна ирония на вече порасналия – такива са историите, събрани в тази книга“,  пише Христо Карастоянов – Дядото. Весели случки, сериозни послания, тъжни отгласи от сблъсъка с житейската реалност чертаят пътя на Станислава Станоева от детството до днес. Именно тези преходи, отразени в „Трева и звезди“, ще провокират водещия и неговото алтер его да влязат в ефирно общение с талантливата повелителка на думите.

Станислава Станоева е родена в Пловдив. Завършила специалност „Българска филология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Автор е на стихосбирките:„Смъртта на палача“,1999 г. (Национална награда за първа поетична книга в конкурса на Шуменския университет, 2000 г.), „Полет в камъка, 2003 г., „Градове и други острови“, 2009 г. (номинация за награда „Пловдив“), „Теория на всичко“, 2012 г. (номинация за Национална награда „Николай Кънчев“), „Форми на живот“, 2017 г. И „Божествени частици“, 2020 г. През 2022 г. излиза сборникът й с разкази „Трева и звезди“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески стипендии“. Тя е лауреат на редица поетични конкурси. Има публикации в големите виртуални библиотеки, както и в национални и чуждоезични електронни списания. Стиховете й са преведени на турски, английски, немски и норвежки език.

Освен интервюто с нашата гостенка, преди и след него очаквайте откровено сатиричните ни рубрики „Римуван седмичен обзор“ и „Смехомаратон“. Защото нашият радио-хепънинг търси веселото в сериозното и сериозното във веселото.

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията са в неделя от 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – слушайте ни, пък ако ще да падне тавана на лятното кино!

Автор и водещ: Петър Краевски




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 19.07.24 в 18:37

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55