Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Концесионерът на кариерата в Горнослав обяви протестите за политически

| обновено на 21.01.23 в 10:50

Фирмата – концесионер на кариерата край асеновградското село Горнослав предупреди, че ще съди организаторите на протеста за нанесени неимуществени щети за дружеството, ако продължат опитите да се блокира дейността й за добив на мрамор и баластра.

В декларация от дружеството "Запрянови - 03" заявяват, че представяната информация за кариерата и дейностите, които предстоят е невярна и изопачавана с цел получаване на политически дивиденти за определени партии

Концесионерът декларира, че опасенията на живеещите в близките села от работата на кариерата са напълно неоснователни. Отстоянията на терените на кариерата, както и методите на добиване на материалите са такива, че рискът от увреждане на водоизточниците, природата, състоянието на атмосферния въздух, е нулев, се подчертава в писмото.  

Запрянови подчертават, че имат всички необходими разрешителни от институциите, включително и от съда. Според цитираната от фирмата съдебна експертиза инвестиционното намерение не попада в границите на защитена територия; използваните технологични методи няма да доведат до нарушаване на природните ресурси и местообитания в района, а взривните дейности нито ще нарушат екологичното равновесие, нито ще се засегнат археологически ценности.

Последният протест срещу кариерата край Горнослав беше на 15-ти януари. На него живеещите в близките 5 асеновградски села настояха за отмяна на концесията, за да се предотвратят взривните дейности в планинската местност и с цел запазване на водоизточниците и природата в района.  


Още от категорията

Силният вятър изкорени дървета и вдигна ламарини в Пловдив

Само за час над 40 сигнала за паднали дървета и клони, неукрепени строителни елементи и вдигнати ламарини от покриви и стари гаражи са получени на телефон 112 в Пловдив . Сигналите идват както от целия град, така и от населени места в областта, и от пътната мрежа. Пожарникари и спасители работят и в този час за отстраняването на щетите. Падналите..

обновено на 27.03.23 в 19:20

Разчистват отломките от опожарената кооперация в Чепеларе

Продължава разчистването на последиците от опустошителния пожар в Чепеларе, където шест семейства останаха без покрив в нощта срещу неделя. Пореден ден доброволци и специализирана техника се включиха в разчистването на отломките след пожара на фамилия Бочукови в четириетажна жилищна кооперация в Чепеларе. Общо 14 човека са били евакурани в нощта на..

обновено на 27.03.23 в 16:27

Баща и син отиват на съд за катастрофа със загинало момиче

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд баща и син, обвиняеми за катастрофа край гр. Калофер, при която загина 17-годишно момиче Случаят е от 2021 година, когато още като непълнолетен, 19 годишният днес мъж, с джипа на баща си не успява да вземе завой, излиза от пътя и колата се преобъръща, при което живота си губи неговата преятелка.  50..

публикувано на 27.03.23 в 16:00

Събраните лични карти в Девин не били за търговия с гласове

Разпоредената проверка на случая със събраните лични карти в ромския квартал в Девин не установи организация за купуване на изборни гласове, според информация от Окръжната прокуратура в Смолян.  Проверката приключи с отказ да се образува досъдебно производство, тъй като няма данни за извършено престъпление, свързано с изборите, уточни прокурор Станчо..

публикувано на 27.03.23 в 12:52

Във ВМЗ Сопот изплащат великденски надбавки

Допълнително възнаграждение, което работниците и служителите във ВМЗ ЕАД – Сопот ще получат към заплатите си, ще бъде изплатено преди Великден. Съгласно Колективния трудов договор, бонусът е в размер на една минимална работна заплата за дружеството. Решението за изплащане на бонуси, взето след преговори между ръководството на държавната..

публикувано на 27.03.23 в 09:37