Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 30 процента от едрата дървесна растителност в парка е остаряла и изсъхнала

За "Лаута" е необходим цялостен проект и дългосрочни мерки

Парк „Лаута“ е на площ около 450 дка и е сред любимите места за разходка на пловдивчани.


Служители на ОП „Градини и паркове“ и тази седмица ще продължат да премахват изсъхнали дървета и клони в парк "Лаута". Спешните мерки се предприемат, след като в края на миналата година станаха ясни окончателните резултати от проведеното фитосанитарно обследване на растителността и изготвените от Лесозащитна станция – Пловдив анализи, които потвърдиха тревогата за влошеното състояние на дърветата. 

Това съобщи  в интервю за Радио Пловдив директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев. Според него много дървета са над пределната си възраст, тъй като са на 80 години.

Парк „Лаута“ е на площ около 450 дка и е сред любимите места за разходка на пловдивчани.

„Около 30 процента от едрата дървесна растителност в пловдивския парк „Лаута“ е остаряла и изсъхнала. Пострадали са най-вече видовете бяла акация, явор и бряст. Периодично се провежда санитарна сеч и успоредно с нея се засаждат нови дръвчета“, допълни Казарев.

Той припомни, че през миналата година външни експерти  са извършили периодичен мониторинг на растителността, събрани са пробни материали. Изготвените от Лесозащитна станция – Пловдив анализи потвърждават тревогата за влошеното състояние на дърветата. 

Според представените от Лесозащитната станция анализи причините са комплексни, обясни директорът на общинското предприятие.

" Повечето видове дървета, от които е създаден паркът, са над пределната им възраст . Установени са също гъбични заболявания. Настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата и хидрологичния режим – повишение на температурите,  понижаване на атмосферната влажност и нивото на подпочвените води, също оказват негативно влияние върху  растителността в лесопарка," допълни Казарев.

По думите му От „Градини и паркове“ вече са изпратили до общината констатациите от направеното обследване. Дали са и конкретни предложения за спасяването на „Лаута“. Освен краткосрочните мерки за премахване на потенциално опасната растителност край алеите, още през 2023 г. трябва да започне подготовката на мащабен проект.

Според него обаче, за да е прецизен проектът, са необходими много сериозни предпроектни проучвания, включително геодезично заснемане, устройствено техническо и инфраструктурно обследване на територията и инвентаризация на растителността. Има ли готов проект с ясна количествено-стойностна сметка, може да се търси финансиране за изпълнението му, включително и от европейските фондове.

По случая с падналото дърво пред блок на ул. „Богомил“, което миналата седмица нарани 3 момичета, Козарев обясни, че сигнал за това опасно дърво в предприятието не е бил подаван. Дървото видимо е било здраво, а загниването е било в корена. 

Той увери, че от предприятието реагират на всеки сигнал, като съвместно с районите администрации се предприемат необходимите действия.

Интервюто с Веселин Козарев може да чуете от прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20