Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията "Генератори за Украйна" обедини над 5400 дарители

От Пловдив до Одеса - едно пътуване и една мисия в помощ на украинските граждани и много срещи на една ръка разстояние от бомбите, пожарите и войната е разказа на Манол Пейков в програма "Точно днес". 

Инициативата на известния пловдивчанин, издател и бивш депутат, обедини 5400 дарители, осигурили средства за купувана не стотици генератори за жертвите на руската агресия срещу Украйна, които преди броени дни стигнаха до своето предназначение. Събрани са 1 милион и 200 хиляди лева само за два месеца, превърнати в 404 генератори, които вече са занесени.

"Хората, с които се срещнах бяха страхотни, бяха изпълнени с оптимизъм и смисъл и най-вече видях какво се случва с помощта, която събираме и която насочваме в генератори. Видях при кого отиват. За мен това пътуване беше много смислено и естествено продължение на всичко, което правим през последните месеци", разказа Пейков.

Той сподели, че пътуването до Одеса му е отнело 18 часа, а първото, с което ги  посреща нощна Украйна, са огромните пламъци на горящите стърнища и високи огньове, които са изглеждали свръхестествено .

"Одеса ни посреща в пълен мрак.- като в онези холивудски филми, в които  човечеството е изчезнало и чак на сутринта видях, че хотела, където сме отседнали е точно срещу прочутата Одеска опера. И самото усещане беше за някаква нереална антиутопия, в която човек влиза. За щастие през денят е съвсем различно. Градът е жив, пулсира, точно до нас имаше две сватби. Хората се женят, прегръщат се, крещят "горчиво". Животът продължава и той трябва да продължава, не може да спре и не трябва да спира, защото някой друг от другата страна може би точно това иска - да уплаши хората и да ги накара да се чувстват, сякаш животът е свършил, но той трябва да продължи", споделя Пейков.
По думите му над 50 от генераторите са дарени също така и на етническите българи в Болград.

Манол Пейков разказа, че е посетил  Болградската гимназия и там му е оказана неочаквана и много висока чест:
 "Връчиха ми медал за специални заслуги към училището "Почетен гимназист",  придружен от съответното удостоверение. Медалът е под номер 33. Приех го от името на всички над 5400 дарители, като обещах най-тържествено  да отчупя по едно символично парченце от медала на всеки един от тях", разказа Пейков.
Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20