Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха грипна ваканция в Пловдив и областта

Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

Учениците от Пловдив излизат в грипна ваканция от 25 януари, сряда. Това обявиха от Областния оперативен щаб. Ваканцията ще продължи до следващия вторник, 31 януари, а тъй като от 01 февруари започва междусрочната ваканция, те ще са в клас чак на 06 февруари.

Ваканцията е обявена заради нарастващия брой на болни от остри респираторни заболявания и грип тип А, съобщиха от Щаба.

Най - много са болните в общините Садово, Куклен и Брезово, където отсъстващите от занятия са над 20.6%.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Сийка Димчева обяви, че има подем в заболяванията при учениците и учителите, в сравнения с миналата седмица, както и наличие в пробите на грип, тип А.

Антоанета Кръстанова от РУО-Пловдив заяви, че времето от една седмица преди края на срока, няма сериозно да повлияе на оценките на учениците. Двете седмици ще бъдат граница за това - заболеваемостта да намалее и да избегнем пика, каза още Кръстанова.

Стана ясно, че противоепидемичните мерки, които са в сила още отпреди седмица, се удължават до края на януари. 

Даниела Николова, заместник-областен управител обяви, че в лечебните заведения има свободни легла, и няма необходимост от разкриване на нови. Болните имат смесена инфекциозна патология, уточниха лекарите.
По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

обновено на 17.07.24 в 08:51

И днес гасят пожара край Стрелча

Потушаването на пожара край Стрелча продължава и днес. Късно вчера, единият фронт на огъня, в посока Стрелча , бе локализиран. Прокарването на просеки от другия фронт на пожара, в посока Копривщица, продължи и през нощните часове.  Към момента все още не е ясно каква площ от горския фонд е опожарена. В гасенето  участват всички противопожарни..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). По повод празника в храм „Св. Марина“..

публикувано на 17.07.24 в 08:51

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Свързани новини

От днес Пловдивска област е в грипна епидемия

От днес Област Пловдив е в грипна епидемия заради ръста на грипни и респираторни заболявания. Временните противоепидемични мерки се въвеждат до 30 януари.  Учебният процес поне за сега няма да се преустановява понеже заболеваемостта сред учениците все още е ниска. Решението е на областния оперативен щаб.  По данни на РУО учениците,..

обновено на 19.01.23 в 12:06