Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Орязаха сериозно бюджетите на събитията от програма "Наследство"

| обновено на 24.01.23 в 15:18

УС на фондация „Пловдив 2019“ разпредели 1 милион лева по програмата „Наследство“ за тази година. От получените 64 проектни предложения са одобрени 26. 

850 000 лева от общия бюджет са за 10 проекта от категорията  „Фестивали и големи събития“, а останалите 150 000 лева за 16 предложения от т.нар „Малки проекти“.

И тази година в календара на Пловдив са Opera Open, One Dance Week, емблематичният Hills of Rock. Те са с най- голямо финансиране, дадено по равно – 170 000 лева. При тях и ножицата между проект и одобрен портфейл е най- голяма. 

Поисканата от Държавна опера – Пловдив за Опера Open сума е 337 хил. лв., а Фондация ЕДНО е поискала 348 хил. лв. за  One Dance week. 

В интервю пред Радио Пловдив собственикът на фирма "Фест тийм", която организира Hills of Rock Стефан Еленков заяви, че ще иска среща с членовете на УС на Фондация "Пловдив 2019". Причината е, че получава 170 хиляди лева, а исканата сума от фирмата е 500 хиляди лева. 

По програмата Наследство финансиране, близоко до поисканото получава Драматичният театър . Той е подкрепен с 80 000 лева проектът „Едип цар в очакване на варварите“ - последна част от трилогията „Пътуващият човек“, в която досега видяхме спектаклите Одисей и Коприна. Това е най- високо оцененият от журито проект.

За първи път в Пловдив ще се проведе международният фестивал „Франкофоли България“ - e едно от най-ярките мултижанрови събития за съвременна френска култура в национален мащаб. Фондация „Пловдив 2019“ ще подкрепи и събития на Регионален етнографски музей, Природонаучен музей и Народна Библиотека Иван Вазов. 

Протоколът от заседанието на журито на отворена покана "Наследство 2023" можете да видите в прикачения файл

Още от категорията

Арестуваха шофьор, прегазил пешеходец и избягал

Полицаи от Пловдив и Благоевград арестуваха шофьор, прегазил пешеходец и избягал.  Мъжът е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Пловдив и предстои разглеждане на мярката му за неотклонение.  Инцидентът е станал в събота сутринта на ул. "Шипка" в Пловдив. 59-годишен мъж е бил ударен от движещ се на заден ход товарен автомобил, чийто шофьор..

обновено на 30.01.23 в 16:38

Оставиха в ареста учителя, насилил непълнолетна в Асеновград

Учителят Атанас Басмаджиев, обвинен за изнасилването на непълнолетна ученичка, остава в ареста - това реши съдът в Асеновград.  Решението беше произнесено пред родителите на детето, които бяха видимо разстроени. Защитата на Басмаджиев поиска по-лека мярка, като се позова на недоброто му здравословно състояние – прекаран инсулт и претърпяна наскоро..

публикувано на 30.01.23 в 16:27

В Пловдив удължават противогрипните мерки до 10 февруари

Учениците се връщат в клас от 6 февруари,когато приключва междусрочната ваканция. Въведените противоепидемични мерки за Пловдив и областта обаче се удължават до 10 февруари. Те засягат лечебните заведения, детските градини и домовете за стари хора. Това стана ясно след заседание на Областния оперативен щаб.  Решението е взето след направен..

публикувано на 30.01.23 в 14:49

Съдът решава да остави ли в ареста обвинения за изнасилване учител

Районният съд в Асеновград решава дали да остави в ареста учителят Атанас Басмаджиев, обвинен за изнасилването на непълнолетна ученичка. Гледането на мярката за неотклонение е насрочена за 15.00 часа Атанас Басмаджиев беше арестуван миналата седмица по сигнал на директорката на училище "Св. св. Кирил и Методий". Тя сигнализирала полицията..

публикувано на 30.01.23 в 14:46

Областният щаб в Пловдив решава за грипната епидемия

Областният управител Ангел Стоев свиква в 14:00 часа Оперативния щаб във връзка с доклад на РЗИ-Пловдив за епидемичната обстановка на територията на областта.   Половин час по-късно ще бъдат обявени предприетите мерки  и решения по този въпрос.  От 25 януари беше обявена грипна ваканция за учениците, която продължава  до 31 януари включително...

обновено на 30.01.23 в 12:47