Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тоню Цанев с благотворителна изложба за украински бежанци

Художникът Тоню Цанев открива на 26 януари 2023 г. в Пловдив самостоятелна благотворителна изложба за бежанците от Украйна. Подкрепата за Украйна се превръща в негова кауза. Доброволците на сдружение "Магна Силва" се включват в организацията на събитието. 

Домакин на изложбата е Народна библиотека "Иван Вазов" – Пловдив, откриването е този четвъртък, от 17 часа. Събитието е организирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.   Творбите ще останат до 10 февруари в изложбената зала. 

Николай Близнаков, председател на регионалния съюз на НПО и консултант на сдружение "Магна Силва" съобщи, че на събитието в библиотеката ще присъстват украински бежанци от Втори дом в Пловдив. Очаква се да вземат участие пловдивски депутати, общински съветници, бизнесмени, както и Димитър Георгиев, почетен консул на Украйна в Пловдив.

Председателят на сдружение Магна Силва - художникът Тоню Цанев съобщи, че 50% от стойността на продадените картини ще бъдат дарени на Втори дом, както и за закупуване на генератор за Украйна.  

В първия запис говори Николай Близнаков, за изложбата и творчеството на Тоню Цанев, него също може да чуете от другия звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тази вечер връчват наградите "Пловдив" за принос в изкуството и културата

Церемонията е от 18,30 ч. в Драматичния театър.  Призът се връчва в 12 категории в различни сфери на културата и изкуството.  Традиционно престижното отличие се връчва в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Началото е поставено през далечната 1969..

обновено на 22.05.24 в 06:55
Реставраторът Никола Стоянов

Показват реставрираната Източната порта на Филипопол до дни

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II – III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на май. Реставраторът..

публикувано на 21.05.24 в 11:49

Николай Бойков гарантира в книга "Верно на оригиналот"

На книжния пазар се появи книгата на издателство „Жанет 45“  със заглавие „Верно на оригиналот“. Тя е нещо като личен дневник на Николай Бойков от пребиваванията му в Република Северна Македония. Написана е на български, но е изпъстрена с македонски думи и изрази, някои от които познати, други – озадачаващо непонятни. Между страниците може да..

публикувано на 21.05.24 в 09:47

Хърватски художници гостуват в Пловдив

Изложбата Съвременно хърватско изкуство „По пътя на Щросмайер“ представя Галерия „Капана“. Тя се осъществява по инициатива на Дружеството на българската общност в Република Хърватия с председател Рашко Иванов и Градска художествена галерия – Пловдив. Експозицията включва  живописни картини и дигитални рисунки от известните загребски художници..

публикувано на 21.05.24 в 08:32

Изложба на преподаватели в НХГ "Цанко Лавренов"

Изложбата "Послания" на преподаватели от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще се открие  в галерията на Дружеството на пловдивските художници на  бул. „Цар Борис III Обединител“ 153. Експозицията е посветена на Деня на св. св. Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура. Настоящите и бивши учители от Художествената..

публикувано на 21.05.24 в 08:29