Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Променихме Изборния кодекс 24 пъти за 8 години

Румяна Дечева
Снимка: БГНЕС


"Промените в Изборния кодекс със сигурност са голямо предизвикателство-и за избирателите и още повече за тези, които организират изборите", коментира Румяна Дечева, изборен експерт, бивш член на  Обществения съвет към ЦИК. 

Тя добави, че България е единствената страна не само в ЕС, но и в по-широка общност по света, която 24 пъти променя изборния си закон в продължение на 8 години. Друг проблем  сега е, че направените промени влизат непосредствено в сила след 2 месеца.

Румяна Дечева определи като най-рискови изборите, които се проведоха на 11 юли 2021 година. "Тогава пак така ударно беше променен Изборният кодекс и във всички секции трябваше да има машини, които даже не съществуваха физически в страната", посочи тя.

Румяна Дечева коментира също, че много от промените в Изборния кодекс дават "вратички" за тълкуване. Например тъмната стаичка за гласуване с хартиена бюлетина вече ще се заменя с параван. Целта е да бъдат затруднени онези, които снимат с телефон как са гласували, за да се отчетат после на тези, от които са получили пари, или пък да пуснат предварително попълнена бюлетина по метода "индианска нишка".

"В промените не се указва какъв ще бъде размерът на паравана. Ако е по-голям, зад него също ще може да се действа както и досега", добави тя.

Според Румяна Дечева трудно ще се осигури видеонаблюдение във всички близо 12 000 секции в страната. В същото време законът на посочва дали ще има последици за  гласуването в една секция, ако там няма видеонаблюдение.


По публикацията работи: Емил Костов
Още от категорията

Безплатен демо урок по роботика предстои в Пловдив

Как се създава следващото поколение млади изобретатели на Пловдив? Отговорите потърсихме днес от Костадин Недев - съосновател на Клуб "Млад изобретател" и човек на "ти" с роботиката и креативното мислене!  Той ще бъде и основният двигател на "Безплатен Демо Урок - Изобретения и роботика", който ще се проведе утре в Пловдив /ул."Тракия" 50/ със..

публикувано на 30.01.23 в 17:09

От сряда безплатен транспорт за деца до 10 години

Наистина ли ще бъде безплатно пътуването за децата до 10 години в автобусите и как Пловдив ще се включи в новата социална мярка, обявена преди дни от служебния премиер и министъра на транспорта за общините от цялата страна?  Два дни преди да влезе в сила това - Георги Стоилов от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта".  "За..

публикувано на 30.01.23 в 16:40

Безплатните учебници да допълват образованието

Всички ученици от 1 до 12 клас ще учат от безплатни хартиени и електронни учебници и помагала от учебната 2024/25 г.  Това стана възможно с приетите на второ четене в парламента промени в Закона за предучилищното и училищното образование. В момента безплатни учебници са осигурени до 7 клас. У нас 300 000 ученици ще получат тази социална..

публикувано на 30.01.23 в 15:13

Липсата на диалог вкарва страната в спирала от избори

В 48-ия парламент депутатите си направиха главно предизборна кампания, коментира за Радио Пловдив социологът от „Галъп“ Първан Симеонов. За краткото време на неговото съществуване те вкарваха  законопроекти главно за собствено позициониране пред еклектората. За това допринесе и войната с Украйна, добави Симеонов. Според него заради това, че НС не..

публикувано на 30.01.23 в 14:42

Парламентарните избори ще са предкампания за местните

Парламентарните избори ще се възприемат от партиите като предкампания или генерална репетиция за местните от гледна точка на лица, послания и използване на традиционни форми. Причината за това е близостта между двата вота. Това заяви Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив...

публикувано на 30.01.23 в 10:48