Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2023 г. ще очакваме намаляване на инфлацията

| обновено на 25.01.23 в 10:27
Румен Гълъбинов
Снимка: БНР - архив

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив разговор за растящите цени и инфлацията, реално или спекулативно? Икономистът Румен Гълъбинов с отговори по тези въпроси.

Икономистът заяви, че последните два месеца на 2022 г. показваха, че инфлацията се задържа на едно и също ниво, около 16.9 %. Тук има основание да смятаме, че пикът на цените, който бе през миналата година вече е достигнат, за 2023 г. ще очакваме намаляване на инфлацията, смята Гълъбинов. Той посочи, че това е инерционен процес.

"Ние ще усетим ефектите към средата на тази годината, за спадаща инфлация", посочи още икономистът. По думите му това ще е предизвикано от политиката на големите централни банки. 

"В България все още не се забелязват увеличени лихви по депозитите в левове, но и това ще стане видимо през тази година в банковите процеси", прогнозира Румен Гълъбинов. Според него е редно държавата да влезе в ролята си на контролен и надзорен механизъм и да спре спекулативните цени на някои стоки. 

"Няма основание за увеличение на цените на основните хранителни стоки нито на едро, нито на дребно", каза икономистът. Той посочи, че има основания да смятаме, че инфлацията ще слезе под 10%, като наблюдаваме процесите в еврозоната.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08