Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира първата гражданска инициатива „Европа без тютюн“


Днес стартира първата по рода си Европейска гражданска инициатива „Европа без тютюн“ и подписка в нейна подкрепа. Това е призив за постигане до 2030 г. на околна среда без тютюн и първо европейско поколение без тютюн.

 Организатор за България е Коалицията за живот без тютюнев дим.

 Инициативата е дело на група европейски организации, членове на Европейска мрежа за превенция на тютюнопушенето (ENSP). Те представиха на ЕК гражданската инициатива „Призив за постигане на околна среда без тютюн и първо европейско поколение без тютюн до 2030 г.“ на 24 август 2022 г. 

Но за да може Европейската комисия да предприеме действия за реализиране на инициативата, държавите в Европейския съюз трябва да се съберат един милион подписа за една година, а в България – 12 000 подписа. 

„Тютюнопушенето е проблем за света, за Европа и особено за България, чието решение може да подобри здравето на хората и здравето на планетата. Трябва да предпазим новите поколения от пристрастяване към тютюн и околната среда – от замърсяване. А за това на първо място е необходимо до 2028 г. да се прекрати продажбата на тютюневи и никотинови изделия на граждани, родени след 2010 г. и се въведе строг контрол върху това.“, обясни д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим.

 Сред другите цели е да създадем европейска мрежа от плажове и речни брегове без тютюн и фасове, като направим тези пространства по-здравословни и екологично устойчиви. Доказано е, че цигарените фасове замърсяват морето и реките с никотин и катрани. Необходими са поне 10 години за разграждането им, като през това време те се консумират от рибите и другите водни обитатели и по този начин навлизат в хранителната верига.

Третата цел е да създадем европейска мрежа от национални паркове без тютюн и фасове, което ги прави по-здравословни и намалява замърсяването и риска от пожари. Защото цигарените фасове представляват 3,25% от причините за горските пожари и са довели до изгарянето на хиляди хектари гори.

Четвъртата ни цел е да разширим откритите пространства без тютюнев дим и никотинови пари, особено на местата, посещавани от непълнолетни – паркове, плувни басейни, спортни събития и центрове, представления и тераси на ресторанти. 

Много важна  цел е да се премахне рекламата на тютюневи изделия и присъствието им в аудиовизуални продукции, социални медии, като се обръща специално внимание на скритата реклама чрез влиятелни лица и продуктово позициониране. Защото всички форми на реклама стимулират потреблението, намаляват мотивацията на пушачите да откажат пушенето, насърчават бившите пушачи да започнат да пушат отново и създават среда, в която употребата на тютюневи изделия се възприема за нещо обичайно, приемливо и нормално.

България е една от последните страни в Европа, в която външната реклама на тютюневи изделия все още е разрешена. И въпреки, че не се рекламират пряко цигарени кутии, тютюневата индустрия успява да използва всякакви трикове, за да представи в най-приемлива светлина своите продукти. Това се отнася особено много за новите нагреваеми и никотин съдържащи изделия, които се представят на обществото като по-малко вредни.

Шестата цел на инициативата е да се финансира научноизследователска дейност за откриване на лечение и за по-добра прогноза на заболяванията, причинени от употребата на тютюн“, аргументираха се от Коалиция за живот без тютюнев дим.

Интервю с д-р Гергана Гешанова може да чуете от прикачения звуков файл.

  Адрес на българската страница - https://tfe-bg.ensp.network/

  Адрес на страницата на ЕК - https://eci.ec.europa.eu/029/public/#/screen/home


По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53