Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от  Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова.

Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци Кремена Дервенкова  от  Асоциация на производителите на насекоми в България

По думите й, тя изследва и експериментира по темата още от преди 7-8 години.

„От 2012 г. Международната организация за изхранване говори за насекомите като за един неконвенционален заместител на храна. Знаем, че търсенето на месо, само в Китай, през последните 20 години петкратно се е увеличило, а територията за отглеждане на едри животни си остава ограничена. Затова насекомите се явяват една прекрасна алтернатива на конвенционалната храна“.

Дервенкова уточни, че брашното от насекоми може да се влага в  множество храни, десерти, защото е богато на протеини.

В България се отглеждат няколко вида насекоми, сред които е и домашният щурец. Той е непретенциозен за отглеждане. Фермите, които отглеждат насекоми обаче не се реализират в България, тъй катои предлагат продукцията си за фуражната индустрия, за аквакултури, за износ и за фармацевтичната и медицинската индустрия. В Европа сега има само две ферми за хранителната индустрия - френска и нидерландска. 

По думите на диетолога проф. Донка Байкова, наистина е необходимо да се търсят нови храни, но трябва да се внимава за начина, по който те ще навлизат масово за консумация.

Тя подчерта, че опити за търсене на алтернативни храни са правени неколкократно, но досега не са се оказвали успешни.

„Защо се търсят насекомите – очакването е през 2050 г.  земното население по численост да бъде многократно нараснало, но на същите  тези територии, обитавани досега. И за да не умират хората от глас ,се налага да се търсят тези нови храни.

Проф. Байкова уточни, че насекомите се използват обаче като хранителен ресурс в Африка и в Азия отдавна, но предупреди, че очаква и бум на алергичните прояви.

„Виждаме съществуващите вече алергични реакции към глутена и оттук и редица автоимунни заболявания. Тъй като нямаме имунна реакция или ензимни системи, които да обработват тези непознати за нашия организъм храни, трябва да внимаваме, защото е възможно да реагираме с астматичен бронхит например или с  други автоимунни заболявания – като болест на Крон, псориазис, Хашимото и т.н.

„Когато през неолитната ера човечеството е преминава към растителна храна от дотогава употребяваната  дивечова, тъй като са били ловци, са им били необходими стотици години, за да може организмът на човека да започне да произвежда съответните ензими“.

Проф. Байкова бе категорична, че здравните експерти имат резерви към тази нетрадиционна храна и ще следят с внимание решенията на ЕК за количествата такива смеси и за начина, по който те ще се влагат в хранителните продукти.

„Да внимаваме с екзотичните храни и да четем етикетите им“, заяви още проф. Донка Байкова. Убедена съм, че скептицизмът в Европа дълго време няма да допуска тези съставки в масовите храни, независимо, че са хранителни, полезни и екологични.“

Интервютата  - звуковите файлове

.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55