Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етно кардио и калистеника, за добра форма и настроение

| обновено на 30.01.23 в 14:50

Още преди много време Аристотел е прозрял, че животът изисква движение. Движението е здраве и изключителна необходимост, в съвременното ни ежедневие.

ETHNO CARDIO е система, която Драгомир Йорданов и Марио Посталов създават. И двамата са завършили АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив, като към днешна дата Драгомир Йорданов е преподавател в АМТИИ, а Марио Посталов е инструктор по няколко вида групови спортове.  

„ETHNO CARDIO е хибридна дисциплина, нещо ново. Пробвахме, като много автори, творци в изобразителното изкуство, така и ние в танците и спорта да сътворим нещо различно, нещо ново. Реално, дисциплината е симбиоза между народен танц, модерен танц и тренировка със собствена тежест. Важно е да съхраняваме българския фолклор, но ние намерихме начин, предвид модерния живот, модерните технологии да осъвременим това нещо и да направим хорото достъпно за хора, които обичат хорото, но искат и да се движат, да спортуват. Искат здравословен начин на живот“, разказва Марио Посталов.

„Много се радвам, че срещнах Марио, който е супер нужен и кадърен човек. Радвам се, че откликна на тази идея, да създадем нещо ново, защото аз вярвам че всяко ново нещо има нужда от приятели. Като, предимно Марио е спорта, аз съм танца“, казва още Драгомир Йорданов.

„Това е групова дисциплина, не е нужно мотивацията да дойде свише. Ти имаш хора около теб, които имат сходни интереси, имат сходни цели и заедно ги следвате, нищо сложно. Не сме открили топлата вода. Съчетахме неща, които съществуват, някои от хилядолетия като българския фолклор, с модерни и съвременни движения и упражнения, свързани със спорта и получихме ETHNO CARDIO“, добавя Марио Посталов.

Фолклорът е базата при системата ETHNO CARDIO, като към нея са добавени модерните танци и модерните танцови техники, което разнообразява културата на движение на тялото. Онова, което поддържа мускулатурата и скелета са упражненията със собствена тежест. Като цяло, това е система, която съчетава функционална тренировка с народен танц и кардио комбинации от повтарящи се танцови движения, от различни стилове. Работи се на блокове, като спортната част е вплетена в хорото.

Калистениката е тренировка със собствена тежест. Тя е съвкупност от двигателни упражнения, използващи основно тежестта на тялото като съпротивление. Калистениката възниква с човешкото осъзнаване на необходимостта от развитие и усъвършенстване на тялото. Още древните гръцки и египетски войни използвали свободни упражнения, за да подготвят физиката си за битка. Например, калистениката е спомената като основен тренировъчен компонент на спартанците в докладите на персийските разузнавачи, преди битката при Термопилите.

Съчетанието между ETHNO CARDIO и калистеника е в основата на събитието на 18 февруари, в Пловдив, „Тренировка в танц с Гого“. Специален гост е Георги Петров или Гого от „Игри на волята“. Повече информация във фейсбук страницата на събитието.

За съчетанието на танци и спорт, чуй още от Драгомир Йорданов и Марио Посталов, гости в неделния „Шейкър“.



По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

платена публикация
Как да изберем перфектните брачни халки?

Сватбеното пътешествие не започва с медения месец. То започва още в момента на заветното “Да!” и продължава докато не завърши и медения месец, а може и след това. Част от това пътешествие на любовта е изборът на перфектните брачни халки за нас и партньора ни, а това е важна стъпка, която не бива да се пренебрегва с лека ръка. Изборът на халки може да..

публикувано на 19.04.24 в 15:19

„Алтер его” - идваме, слагайте усмивките!

Само един гост ще имаме в „Алтер его“ тази събота или по-скоро – гостенка, която при нас се чувства като у дома си! Водещият и неговото алтер его ще хосрещнат в студиото Албена Пейкова, с която имат дългогодишно радио сътрудничество.  Очаквайте скечове и смехомаратони в едно по-лежерно издание на нашия радио-пърформанс. Иначе казано,..

публикувано на 19.04.24 в 10:14

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе до три..

публикувано на 19.04.24 в 09:44

Финалът за Купата следващия сезон ще е на стадион "Христо Ботев"

Известни промени ще има в Нормативната уредна на БФС и за турнира за Купата на България, която е под шапката на ПФЛ. Основната е свързана с мястото на провеждане на финала. Очаква се от следващия сезон 2024/25 битката за отличието да се премести на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Подобно намерение „Колежа“ да приеме финала имаше и сега, но това няма..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Локомотив губи Евандро за 3 мача

Старши треньорът на Локо Пд Александър Томаш ще трябва да се справя със сериозни кадрови проблеми преди последния мач от редовния сезон за смърфовете. Специалистът няма да може да разчита на контузения Евандро, както и на наказаните Ивайло Иванов и Петър Андреев. Големият удар за черно-белите ще бъде липсата на бразилския полузащитник, който се..

публикувано на 18.04.24 в 18:00