Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отбелязва 169 години от рождението на Стамболов

С военен ритуал и полагане на венци и цветя Пловдив ще отбележи 169 години от рождението на Стефан Стамболов.

 Тържественото честване пред паметника на едноименния площад се провежда с  участието на военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет „Родолюбие“. 

Слово ще произнесе Спас Гърневски. По негова инициатива, от 1997 година, площадът носи името на Стамболов. Водещ на церемонията е актьорът Стефан Попов. 

На честването се очаква да присъстват кметът и областният управител, почетни консули, съветници, представители на политически и обществени организации. 

Паметникът на Стамболов е създаден от скулптора Красимир Русев - автор на редица талантливи творби, свързани с пловдивски личности и събития. Площадът пред сградата на общината носи името на Стефан Стамболов на базата на решение, взето от Общински съвет – Пловдив през 1997 г., когато кмет на Пловдив е Спас Гърневски. 

По публикацията работи: Диммитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23