Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящите избори ще бъдат манипулирани

"Ако имаше някаква минимална воля  от страна на оформилото се мнозинство в Парламента да бъде приет  Закон за контрола върху главния прокурор, той щеше да бъде приет още в началото на Народното събрание, а не да се мимикрира някаква работа в последните му дни. В много от действията на някои от парламентарните сили, а именно ГЕРБ, ДПС, "Български възход" и БСП и президента по тази тема има синхрон категорично, но ясно е, че отговорници за провала са точно тези партии. Те ще се борят до последно да няма контрол върху главния прокурор", заяви журналистът Петко Георгиев.

Прегръдката между ПП и ДБ за съвместно явяване на избори е нещо съвсем логично. В голяма част от своите политики те стоят заедно, въпреки че имат различия по определени политики. 

"Важното е, че пред българския избирател този път ще има единен субект в тази част на политическото пространство, спрямо който гражданите ще могат да ориентират своите виждания за различно развитие на България. Това е един много важен и  различен фактор на предстоящите избори, който може да подейства като катализатор за по-сериозна промяна в политическата среда".

Мисълта, че е крайно време да се сложи точка на управлението на президента Радев, което и във външно- и вътрешнополитически план се е оказало много вредно за България, е  приоритетът,  довел до някакво избледняване на червените линии между партиите.

"Този опит за подмяна на външнопоплитическия курс на България, който се прави по времето на Служебните правителства, стимулира действия от страна на политическите сили, които иначе не бихме очаквали.  В тази категория поставям движението в посока за правене на някакво правителство, което да има някаква форма на сътрудничество  между ГЕРБ и ДБ, което бе невъзможно да се случи като мнозинство, което да сложи край на управлението на президента".

Георгиев бе категоричен, че СДС вече нямат никаква електорална тежест нито в коалиция с ГЕРБ, "където са закачени на ревера на Борисов, нито в една коалиция с ПП и ДБ, в която по-скоро биха им навредили с образа, който са си създали през годините".

По думите на Георгиев, нещо интересно и важно, което е в резултат  от войната и путинистката позиция на БСП е, че те най-накрая са завършили прехода, като са се завъртели на 180% и от декларирани комунисти и антифашисти  са се превърнали в партия, подкрепяща фашисткия режим на Путин и от партия, която след краткото си отклонение в рамките на предишното НС, се е завърнала там, където е нейното място - в редовете на статуквото.

Според Георгиев, предстоящите избори ще бъдат фалшифицирани. "Приоритетът, който си поставиха партиите в НС с приемането на промените в ИК - връщането на хартиената бюлетина и превръщането на машините в принтери на бюлетини е подготовка към  фалшификация на изборите в голям мащаб. Президентът говори за ПП и ДБ като за войнолюбци и шарлатани и как ще може да гарантира, че ще има честни избори, когато той иска тези партии да ги няма?"

Медиите и гражданите имат водеща роля да не бъде допусната масова фалшификация на изборите, тъй като в социалните мрежи е в ход масирана антибългарска и антиевропейска кампания.

Като позитивен факт, в резултат на поредицата избори, Петко Георгиев подчерта, че "проваленото НС доста е пояснило кой кой е в Парламента и е станало доста по-ясно какво се случва с политическата среда, какво би представлявал, недай си, Боже, Парламентът в една президентска република -  безсмислено място, където нищо добро за политиката в страната не може да се случи. Ако хората могат да се учат от грешките си, това е един много добър урок".  

Интервюто - звуковия файл: 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

публикувано на 24.07.24 в 09:21

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25