Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минута мълчание и почит за жертвите на комунистическия режим

| обновено на 01.02.23 в 16:52

Пловдив почете жертвите на комунистическия режим с едноминутно мълчание. На тази дата през 1945 годинa Народният съд осъжда на смърт министри, депутати, офицери и общественици. Венци и цветя пред паметника на репресираните на площад „Стефан Стамболов“ поднесоха граждани и политици.

Заместник-кметът Стефан Стоянов подчерта, че на днешната е избит целия елит на страната, а последвалите репресии засягат стотици хиляди хора.

„И все така ми се струва, че част от тази злочеста участ, която ни сполетя, се дължи на известната колебливост на България по време на войната и след това“, каза Стоянов и призова да познаваме историята си, да бъдем толерантни и хуманни към ближния и да казваме истината в очите.

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков подчерта, че деветосептемврийският преврат, по мащабите на своята чистка на интелектуален капацитет, е най-мащабния в Европа. Той е категоричен, че българите трябва да помнят този срамен период от българската история.

Пловдивчани, които се бяха събрали пред паметника на репресираните на площад „Стефан Стамболов“ бяха категорични, че избиването на елита на нацията през 1945 година рефлектира върху бъдещето на страната.

„Беше избит елитът на нацията. И почнахме отначало - с прости хора да създаваме държава“, коментираха те.

В Деня за почит към жертвите на комунистическия режим и в Карлово се състоя поклонение пред мемориала, посветен на загиналите от политическото насилие след 09.09.1944 година. 

„Хиляди са избити без съд и присъда. Няма населено място в община Карлово без жертви на комунистическите репресии. Ние трябва да помним! Трябва да помним и онези събития, и хората, станали жертви тогава!”, бе посланието на историка Антон Минев. Той припомни, че през 1944-1945 година т.нар. „народен съд“ издава хиляди смъртни присъди, с които е избит политическият, военен и интелектуален елит на България. 

На смърт са осъдени тримата регенти – принц Кирил, Богдан Филов и генерал Никола Михов, осем царски съветници, 22-ма министри от правителствата след 1941 година, 67 народни представители, 47 генерали и висши офицери.

„Има дати в историята на човечеството, които трябва винаги да се помнят – за да ни държат будни и в готовност. За да не се забравят.Днес е една от тези дати… Бог да прости всички мъченици на това потресаващо безумие!“ 

Това каза Мариана Караиванова – правнучка на народния представител от Карлово Стефан Караиванов, разстрелян на 1 срещу 2 февруари 1945 г. заедно с принц Кирил, Богдан Филов, регентите, 22 министри и още 66 депутати.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34