Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Фичева представя „Чувства“ в галерия „Артистика“

| обновено на 01.02.23 в 17:00

Мира Фичева или Мирослава Фичева е нов автор на творческата сцена в България. „Чувства“ е нейната първа самостоятелна изложба, която идва след дългогодишна кариера в интериорния дизайн. Откриването на изложбата е на 7 февруари, от 18:30 в галерия „Артистика“ – Пловдив.

Изкуството винаги е било неразделна част от живота на Мира Фичева. Тя рисува още от дете, преминава през колеж за интериорен дизайн и това бележи пътя ѝ, през следващите години. През това време, тя не спира да експериментира с различни форми на художественото изкуство, като намира своето място в абстракцията, която усеща като своето нещо. След като всичките ѝ творби, събирани през годините, са унищожени при наводнение, Мира взима смелото решение, че е време за ново начало и е готова да го сподели със света. Така започва да създава картините, част от които ще бъдат представени на изложбата на 7 февруари.

„Първо беше рисуването, след това дойде интериорният дизайн, в тази последователност. Рисувам от дете, с леки напътствия от преподаватели. Но, като цяло ако ме питате не съм завършила художествена гимназия. Имаше един период, в който рисувах повече, после спрях. Започнах да се занимавам с интериорен дизайн. Сега, вече, съм решила с помощта на една прекрасна и финна дама, Ангелина Ангелова собственика на галерия „Артистика“, да събера смелост да покажа нещата, които съм сътворила“, разказва Мира Фичева.

Преди няколко месеца, Мирослава Фичева започва да споделя творчеството си и извън България, като се радва на изключително позитивен отзвук и предложения за колаборации. Композиторът и пианист от Ню Йорк, Маржин Александър, написва музикално произведение вдъхновено от картината ѝ „Да оцветиш нищото” : „Запленен съм и от двете лица на това произведение. Дори името му е поетично. Тази картина предизвиква у мен състояние на бушуващи мисли, от които е трудно да се измъкнеш. Това е едно от тези произведения, които имат нужда от много внимание. Трябва да си в подходящо състояние на духа и да имаш време да го изследваш истински.“

За изкуството, Мира Фичева казва, че е субективно : ...хората имат усещане и настроение. В зависимост от момента е това, което им харесва. Но, не трябва да изключват и другото, което може да им хареса и те да го отбягват“.

Цялото интервю с Мира Фичева, гост в предаването „Вход свободен“, чуйте в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09