Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първа обща служба на български и македонски архиереи

| обновено на 02.02.23 в 14:46
4
Снимка: БНТ

За първи път след официалното признаване автономията на православната църква на Северна Македония в пловдивския митрополитски храм „Света Марина“ се състоя общо служение на български и македонски митрополити.

На тържествената служба за големия християнски празник Сретение Господне  пред  огромното множество от хора Пловдивският митрополит Николай се обърна към Дебърско-Кичевския Тимотей и Брегалнишкия Иларион с думите, че се среща със скъпи братя, след като за десетки години тази радост е била отнета по причини, които нямат значение. 

"Църквата не признава предели и ограничения, тя прегръща всички“

Митрополит Николай припомни, че още преди 10 години при построяването на новия пловдивски православен храм  „Св. Климент Охридски“ е поискал от Митрополит Тимотей частица от мощите на светеца и той е откликнал, но обща служба тогава не е могла да се състои. В знак на благодарност той го удостои с най-високото отлилчие на Пловдивска епархия – ордена „Свети Апостол Ерм“, който му бе връчен едва днес.

„Нищо повече не съм направил от това, което трябва да направи един истински християнин и проповедник на словото божие. Да даде Господ тази любов, която днес се манифестира със съвместната архиерейска богослужба в този прекрасен храм и да продължи отсега до века“, каза в знак на благодарност Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей.

За да почетат празника, на тържествената служба бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Пловдивския ОбС Александър Държиков и бизнесменът Георги Гергов като църковен ктитор.


Галерия

Още от категорията

IT експертът Димитър Ганчев: Трудно ще се разкрие изпращачът на заплашителните имейли към училищата

Заплашителните имейли, които получават училища в големите градове на страната, а от днес и в Пловдив и възможните версии за целта на тези атаки, коментира в програма "Ден след ден" IT експертът Димитър Ганчев. Според него можем само да гадаем кой изпраща тези имейли.  " Моята хипотеза е, че е можело да има различни цели. В началото целта да е била..

публикувано на 30.03.23 в 16:17

Паника в СУ "Патриарх Евтимий" заради заплахата нямаше

"Писмото, в което пише, че има бомба във всички пловдивски училища и че всички деца в тях трябва да умрат,  е отишло в спам, тъй като имаме собствен домейн в училището и съответно, някаква защита. Когато научихме за други училища, тогава започнахме да търсим и ние писмо и го намерихме.  Веднага сигнализирахме полицията. Те минаха на обход и ги чакаме..

публикувано на 30.03.23 в 15:05

Трябват ясни правила за действие при бомбени заплахи

Трябват ясни правила как да се действа в държавата при такива бомбени заплахи. Това е работа не на директорите на училища, които да преценяват риска за децата и учителите, а на специалните служби, заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Явор Колев , бивш началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Той обясни, че първата порция заплахи..

публикувано на 29.03.23 в 16:02

Спешно трябва да се укрепят речните корита в карловско

Обстановката преди наводнението в Карловските села преди наводненията през септември 2022 г.и сега напълно различна.Тя изисква спешни мерки за укрепване на речните корита за предотвратяване на щетите от природни бедствия, които могат да бъдат големи при много по-малка опасност.  Това коментираха експерти от Австрийското дружество за намаляване..

обновено на 29.03.23 в 13:12

До довечера разчистват падналите дървета и клони

90 – 95 % от падналите клони и дървета в Пловдив вече са обработени. Тази нощ няма постъпили нови сигнали от общината, съобщи пред Радио Пловдив директорът на Общинското предприятие „Градини и паркове“ Веселин Козарев .  Той посочи, че служителите на предприятието не са спирали да работят и днес продължават разчистването като се очаква напълно..

обновено на 29.03.23 в 11:15