Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Синдикат” вече записва за новата си учебна година

Модерна академия на изкуствата „Синдикат” започва записванията за своята дванадесета учебна година. Тази учебна година занятията ще бъдат през месеците март, април и май, а юни ще има допълнителни дейности, свързани с програмите.

В Академията могат да се включат ученици от 8-ми до 12-ти клас. Заниманията са безплатни благодарение на финансирането от Община Пловдив и съфинансирането на организатора „Сдружени пловдивски творци“. Записванията стават чрез сайта https://academy.bg/ , където могат да се видят условията, темите на програмите, биографиите на преподавателите. Подават се молби, които се разглеждат от преподавателите и ръководството на Академията. Крайният срок за записване е 1-ви март 2023.

Програмите са осем - „Творческо писане”, „Графичен дизайн“, „Модерна музика”, „Екранни изкуства”, „Модерни методи на мислене”, "PR и реклама в областта на изкуствата", както и две нови програми -  "Артмениджмънт и културен туризъм" и „Фотография и фотопроцеси“. Преподаватели са Ина Иванова, Александър Секулов, Панайот Панайотов, Анета Русковска, Цанко Чавдаров, Павел Иванов, Лили Русковска, Евгений Тодоров, Таня Върбева.

Учениците, обхванати в проекта, са от пловдивските гимназии. Всеки участник получава документ - Удостоверение, за премината съответна програма. Организаторите издават и препоръки за кандидатстване в университети. Специално внимание се отделя към привличането на ученици, лишени от родителска грижа, чрез Комплекса за социални услуги "Княгиня Мария-Луиза".

Всички програми са актуализирани, всяка една от тях предлага новости. Като гост-лектори в мастър класове ще се включат Васил Върбанов – в програмата „Модерна музика“, Момчил Шишков (DJ MOMO, бивш възпитаник на „Синдикат“) в програмата „PR и реклама“ както и посещения на БНТ и Радио Пловдив, доц. д-р Юрий Янакиев в „Модерни методи на мислене“. В програмата „Фотография и фотопроцеси“ ще има уъркшоп в работеща рекламна агенция „Зебра“ при Сидер Сидеров, а в „Екранни изкуства“ – практически занятия в Пловдивска обществена телевизия. В програмата „Артмениджмънт и културен туризъм“ са уговорени уъркшопове в Голямата базилика и в знакови места на Старинен Пловдив.

Учебното съдържание на програмите в Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ е уникално за България и Европа, програмите са разработени специално за проекта. Всички теми надграждат училищните програми, ориентирани са към най-съвременните постижения на изкуството, творчеството, мисленето, комуникациите. Във всяка програма задължително присъстват и теми, свързани с българското изкуство и мисъл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35