Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наноси при дъжд са заплаха за Каравелово и Богдан

Николай Цветков: Частичното бедствено положение в двете села се удължава до 26 февруари.

От ляво на дясно: Николай Цветков, зам.-кмет на Карлово и Ангел Стоев, пловдивски областен управител
Снимка: Антоанета Петричанска

Има опасност при предстоящи обилни валежи към селата Богдан и Каравелово отново да бъдат свлечени значителни количества речни наноси. 

Това е причината частичното бедствено положение в карловските села Богдан и Каравелово да се удължи на 30 дни, след като изтече седемдневният му срок. То беше обявено на 26 януари заради повишеното ниво на водата в реките, преминаващи през двете села.

Това обясни пред Радио Пловдив заместник-кметът на Карлово Николай Цветков.

Той подчерта, че все още съществуват критични участъци, в които трябва да бъдат изгребани наносите от деретата на реките в двете населени места, които бяха наводнени миналата година.

В Каравелово има такъв критичен участък, от който трябва да се изнесат наносите, заяви заместник-кметът. По думите му, там ежедневно работят два багера и четири камиона. Речното корито се издълбава, а наносите се извозват и складират в депа, които са общински терени.

В Богдан техниката е по - малко, тъй като участъкът от реката там не позволява да работят повече машини.

До момента са почистени по около 500 м от речните корита в Каравелово и Богдан. От двете села са изнесени близо 10 000 кубика наноси около 5 000 кубика в Каравелово и 4 000 кубика в Богдан, обобщи заместник-кметът на Карлово. 

Той увери, че работата ще продължи докато бъде достигнато нивото на реките преди дъждовете, когато тези наноси бяха свлечени от гората. 

Работи се с общо 12 машини на частни фирми и на подразделение СОТ на РЗПАБ - Пловдив, каза Николай Цветков.

Експерти трябва да кажат какви съоръжения трабвя да се направят и как да се реши проблемът със заплахата от наводнения в тези села, смята зам.-кметът на Карлово. 

Интервюто на Иванка Петкова с Николай Цветков е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44