Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чистота" посрещна снеговалежите в Пловдив още рано сутринта

| обновено на 05.02.23 в 09:58

Чувствително застудяване с минусови температури прогнозират синоптиците за днес.  

В Пловдив,  заради очаквания и случил се  снеговалеж от около  2 часа тази нощ  разпръсквачи  на общинската фирма „Чистота” са обработили с противообледенителни материали мостовете,  надлезите, входно-изходните пътни артерии и основните улици в града, съобщи директорът на фирмата Димитър Георгиев.  По думите му, от 6 часа сутринта дежурни екипи обработват ръчно автобусните спирки, тротоари, подлези и пешеходни пространства. 

Според метеорологичните прогнози през деня в Пловдив ще превалява слаб сняг, а температурите ще останат малко над нула градуса. На всеки два часа мостовете и надлезите се проверяват за заледявания, информират от  градската управа.

Засега временно е ограничено движението през Ришки проход поради аварирал товарен автомобил, предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Леките  коли се пренасочват през Айтоски проход, а товарните изчакват на място.  

На проходите Шипка и Хаинбоаз вали сняг, пътната настилка е заснежена. Има на места заледени пътни участъци, но теренът е обработен. Температурата на прохода Шипка е минус шест градуса, видимостта е ограничена до 20 метра, поради силен вятър. 

На прохода на  Републиката е четири градуса под нулата. Има образувани преспи.

На автомагистралите „Тракия“ и „Марица“ в  старозагорския  участък температурите са около нулата, пътищата са мокри.  Машини са обработили шосето с препарати против заледяване. Видимостта е добра.Няма въведени допълнителни ограничения за товарни автомобили.

Пътуващите днес да тръгват подготвени за зимни условия. Прогнозата на метеоролозите е за снеговалежи и силен северозападен вятър, което е предпоставка за преспи и навявания – предупреждават от АПИ. 

Днес  с умерен, в Източна България силен вятър от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще преобладава облачно време. 

Валежите ще продължат, като навсякъде ще бъдат от сняг - в  планинските райони, в Предбалкана и източните райони. Ще се образува снежна покривка. В Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи остават условията за виелици и навявания. 

Температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната ще са с обратен денонощен ход, а към 14 часа преобладаващите ще бъдат между минус 4° и 1°.

Над планините ще е облачно и мъгливо. На много места ще има валежи от сняг, значителни в Централна Стара планина, Странджа и на места в Рило-Родопска област. Ще духа силен, по билата временно бурен вятър от север-североизток и по планинските проходи ще има навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 8°, на 2000 метра - около минус 13°.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище до село Левски този следобед.  При катастрофата пострада шофьорът на автомобила, който е затиснат  и се налага да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Мъжът е контактен и след като бъде освободен от машината ще бъде откаран в болницата в Пазарджик...

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23

32 сигнала са подадени в пожарната след снощната буря в Пловдив

Огнеборци и спасители от Пловдив са реагирали на 32 сигнала за произшествия през изминалата нощ. В 7 от случаите са отстранени паднали дървета и клони от бурята. Един автомобил е с нанесени щети. На две места е оказана помощ при премахването на паднали дървета върху пътното платно - на околовръстния път при разклона за Златитрап  и на..

обновено на 03.07.24 в 12:54