Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалстарт - ЦИК ще определи ръководствата на двете РИК за Пловдив и областта

| обновено на 05.02.23 в 12:59

Централната избирателна комисия ще определи окончателно ръководствата на 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област. Това стана ясно след проведените днес от областния управител на област Пловдив Ангел Стоев политически консултации за провеждането на изборите на 2 април 2023 г.

За състава на 16 РИК политическите сили постигнаха консенсус за председателското  място. Те приеха предложението на коалиция ГЕРБ-СДС – Калоян Сухоруков, който оглавяваше РИК на изборите за 47-ото Народно събрание.

Политическите сили обаче не постигнаха съгласие за двете заместник-председателски места.  Кандидатурите са три – коалиция "Продължаваме промяната" предложиха  за поста Стоян Мемцов, ПП "Движение за права и свободи" – Васил Петров, ПП "Възраждане" – Виолета Костадинова.

За секретарското място единствената кандидатура остана тази на Минка Сърнешка, която беше издигната от коалиция "БСП за България“.

Председателското място на 17 РИК-Пловдив област също ще се определи от ЦИК, след като и тук партиите не се споразумяха за поста. Бяха предложени две кандидатури – коалиция ГЕРБ-СДС предложи Янко Радунчев, който и на предишните избори оглавяваше комисията, а коалиция "БСП за България" – Ваня Костадинова.

Спор нямаше за двете заместник-председателски места като те са съответно кандидатите на коалиция "Продължаваме промяната" – Иван Кърчев и на "Възраждане" – Сузана Николова.

Секретарското място в 17 РИК - Пловдив област също не бе спорно, тъй като само ДПС предложи свои кандидат, който е досегашният секретар Ферат Мурат.

При това положение  документите за двете избирателни комисии ще бъдат изпратени в ЦИК за вземане на окончателно решение за състава на 16 и 17 РИК.

Комисиите ив двата избирателни района са съставени от общо 17 членове – като ръководните места са четири – председател, двама заместници и един секретар, а останалите 13 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.

Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния начин и за двете РИК – 5 места за коалиция ГЕРБ-СДС, 4 места за коалиция "Продължаваме промяната", по 2 места за ПП "Движение за права и свободи",  ПП "Възраждане" и  коалиция "БСП за Българи"“, по 1 място за коалиция "Демократична България – Обединение" и коалиция "Български възход".


По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28