Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрологични констелации и разходки с Кремена Радулова

| обновено на 06.02.23 в 13:37

Астрологът Кремена Радулова е родом от Русе, понястоящем живее и работи в София. Над 30 години тя изучава астрология и се занимава с тази древна наука. Малко повече от 10 години, води свои групи по астрология, преподава и развива метода „Астрологични констелации“. Смесването на астрологията с психотерапията е добър и в същото време забавен начин, човек да се види отстрани, да оцени ситуацията през една малко по-различна гледна точка.  

„В тази забавна астрологична игра, която прилича на фамилна констелация, пресъздаваме хороскопа с истински герои. Участниците представляват планетите в хороскопите си. Използваме истинските астрологични карти на хората, ориентирани по посоките на света. Доста интересни прозрения се получават. Разбира се, фамилните констелации са сериозен метод, при който е необходим фасилитатор, ние го направихме повече като игра. Изиграваме си хороскопа. Използваме ориентацията по посоките на света, които са свързани с основните точки в хороскопа, асцендент, десцендент, медиум цели /точката, която е свързана с професията/ и имум цели /точката, която е свързана със семейството/. По един човек застава на тези кардинални точки. След това този, за който се разиграва хороскопа, той избира някой от присъстващите да представлява Слънцето, Луната или някоя от другите планети в зависимост от това, каква ни е темата. Като цяло, хората си намират решения. Благодарение на другите участници, благодарение на това, че те успяват да видят това, което се случва в тях отстрани. Но, най-вече заради това, което им дават като обратна връзка другите участници. Всъщност, когато правим нещата като игра, ние до голяма степен се отваряме към неизвестното, към възможностите и пускаме контрола над ситуацията, и тогава можем да приемем много повече в живота си. Ние учим чрез преживяване“, разказва Кремена Радулова.

Семейните или фамилни констелации са разработени от Берт Хелингер като процес, който се разгръща по време на групова работа. И както казва Хелингер, по този начин ние виждаме картини, които лекуват душата.

До астрологичните констелации, Кремена Радулова, стига спонтанно в желанието си да разнообрази преподаването на астрология и да бъде по-полезна, и по-практична в работата си.

„Интересното е, че първоначално, когато това мислех да го правя, го направихме на една кръгла масичка. Сложихме хороскопа по средата, с една приятелка, тя имаше проблем и започнахме да слагаме на отделните позиции най-различни предмети. Беше много интересно, защото тя осъзна неща, за които до този момент не си беше давала сметка. Аз, за себе си, търся практични приложения на астрологията. Например с етерична масла, с разходки из града, включително имах една лекция на една от конференциите, която се казваше „Астрология в чинията“. Това беше свързано с циклите, всяка една планета какъв вид храни символизира и съответно кое усилваме, и кое отслабваме“, продължава разказа си Кремена Радулова.

Астрологична констелация може да се направи както с наталната карта на човека, така и с астрологичната му карта за съответната година или т.нар. соларен хороскоп.

Астрологичните разходки са другата страст на Кремена Радулова. Вече 2 години, тя прави в София такива астрологични разходки. В момента подготвя подобно събитие и за Пловдив, свързано със Стария град, както и за родния ѝ град Русе. Астрологичната разходка е комбинация между принципите за управление на пространството /васту/, като там всяка една от посоките на света се свързва с влиянието на определена планета. Това знание се е използвало и по нашите земи, в древността. Това го показва начинът, по който са ориентирани някои къщи, сгради, стаите в съответните сгради. Цялата тази наука, приложена към устройството на един град, казва за него много неща свързани с развитието му преди и сега. Всеки един град има две основни улици изток-запад и север-юг. Това е принципът на строеж на градовете, още преди римско време.

Сега, когато прехвърлим това върху един град, можем да сложим хороскопа върху осите на града. Тези четири важни точки в картата, асцендент, десцендент, медиум цели и имум цели, съвпадат с основните улици на града. Така, градът се превръща в един голям хороскоп. Разхождайки се, човек може да види всяка една от зоните на града, какво му дава. В случай, че живеем в зоната, където са пада Марс, ние ще бъдем винаги в конфликт. Ако сме попаднали в зоната на Юпитер, ще ни се отварят нови възможности. Цялата тази информаци, допълнително, се проверява и по личния хороскоп на човека. Важно е къде са намира центърът на града, като той се измества във времето и това оказва влияние върху развитието на града, и неговата роля.

Астрологът Кремена Радулова е гост в неделния „Шейкър“.

Цялото интервю, чуйте в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Перото на Сами" с премиера в Пловдив

Ние, възрастните, често изпитваме нужда да се сравняваме с останалите и да гоним техните постижения и умения. Но добре знаем, че “насила хубост не става” – няма как да сме добри във всичко, защото не сме еднакви.  Това е и посланието, което носи най-новата книга на автора Събина Георгиева. "Перото на Сами" грабва с невероятно живите си..

публикувано на 18.04.24 в 17:08
ВК

ВК "Марица" с ударно начало на финалния плейоф

"Марица" (Пловдив) стартира с успех срещу ЦСКА (София) с 3:0 (25:19, 26:24, 26:24) гейма в първи мач от финалния плейоф за титлата в Национална волейболна лига. През този сезон се играе до три победи в пет мача. Двубоят се игра в зала „Сила“ при сериозен зрителски интерес и страхотна атмосфера. Маричанки поведоха с 8:5 в началото на първия гейм. ЦСКА..

публикувано на 18.04.24 в 07:08
Уме Емануел наказа ЦСКА в дебюта на Стамен Белчев

"Ботев" спечели с 1:0 като гост на ЦСКА в първи полуфинал за Купата

"Ботев" (Пловдив) победи ЦСКА с 1:0 като гост в първи полуфинален мач от Купата на България. Двубоят бе дебют за новия треньор на "червените" Стамен Белчев, но неговите играчи разочароваха своите фенове на Националния стадион "Васил Левски". През първото полувреме Данило Асприля пропусна отличен шанс да изведе "армейците" напред, но малко след..

публикувано на 17.04.24 в 21:05

Срещите, които ни свързват с корена

Датата е 19-и април, в пространството на „Абсолютни творения“, от 18.30 часа се случва втората песнопойска среща в Пловдив. Вдъхновител и организатор на срещата е Габриела Павлова. Изкуството е онова, което я съпътства в целия ѝ живот. То е онази сила, която я кара да напусне работата си в IT сферата и да се отдаде на свободно..

обновено на 17.04.24 в 17:24
Георги Николов

Георги Николов претърпя операция в Испания

Нападателят на Ботев (Пловдив) Георги Николов претърпя успешна операция в Барселона, Испания. Хирургическата интервенция води световноизвестният д-р Рамон Кугат, при когото подобни травми са лекували Пеп Гуардиола, Андрес Иниеста, Фернандо Торес и редица други. Българският младежки национал ще остане в каталунската столица още известно време, за да бъде..

публикувано на 17.04.24 в 16:04