Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС на Пловдив гласува 32,7 млн. лв. за "Колежа" и "Лаута"

| обновено на 09.02.23 в 16:33

С 46 гласа „за“, само 1 "против" и нито един "въздържал се" Общинският съвет на Пловдив прие предложението на ГЕРБ да се осигурят равни суми за довършването на двата стадиона „Локомотив“ и „Христо Ботев“, в размер на 32 милиона и 719 хиляди лева. 

Средствата ще бъдат разпределени в няколко бюджетни години, а тази година за двете съоръжения ще се отпуснат за всяко по 5 милиона и 300 хиляди лева. 

Преди това кметът Здравко Димитров оттегли своето предложение, което предвиждаше да се осигури в няколко поредни години общата сума от 22,5 милиона лева за довършването на Колежа. 

Днешното решение предвижда и създаване на комисия, която да установи извършените до момента дейности и изразходените средства. 

 Кметът обясни, че ще бъде направен анализ, който ще покаже за сметка на реализацията на кои обекти ще се осигурят средствата за двата стадиона.

Новото решение беше взето в присъствие на представителите на двата футболни клуба, докато десетки фенове бяха отвън и скандираха искания за осигуряване на средства. 

За първи път сесия на Общинския съвет в Пловдив се провежда под засилена полицейска охрана. Заради обявените протести на футболните агитки, още от рано сутринта пред сградата на институцията пристигнаха десетки бусове с жандармерия и полиция. Те охраняват не само футболните фенове, но и общинските съветници, като специална група от жандармерия, се намира и в сградата Общинския съвет. 

Решението за осигуряване на допълнително финансиране, в размер на 32, 5 милиона лева за строителството на двата стадиона, ще бъде за сметка на други важни за града проекти, признаха пред Радио Пловдив представители на всички политически сили, включително и от ГЕРБ. 

Те обаче са катеагорични, че това е било необходимо да се приеме, за да спадне напрежението в града. 

Общинският съветник Константин Георгиев коментира, че може би Пловдив ще стане единствената и първа община, в която ще изгради не един, а два стадиона. Стефан Послийски от ВМРО-БНД предложи допълнителен текст, с който да се отправи апел към държавата също да се включи в осигуряване на средствата за двата обекта. Веселина Алеаксандрова от групата на ДБ предложи да се възложи на пловдивския кмет Здравко Димитров мотивирано да поиска от Министерството на младежта и спорта да се осигурят необходимите 32 милиона лева за двата стадиона. Опасенията на съветниците от „Алтернативна лява БСП“, които също подкрепиха предложението на ГЕРБ, са че реално не се знаят точните суми за довършването на двата стадиона. „Ние взимаме едно решение, просто да обещаем нещо, като на сватба“, каза председателят на „Алтернативна лява БСП“ Николай Райдев. 

 Представителите на феновете на двата клуба също подкрепиха предложението на ГЕРБ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трима в ареста, пребили мъж за чат с жената на един от тях

В  Пловдив задържаха трима мъже за закани с убийство, а на един от тях и за нанасяне на телесна повреда на 26-годишната му приятелка при условията на домашно насилие, съобщиха от районната прокуратура.  От прокуратурата са повдигнали обвинение на 28-годишен мъж за побой над 26-годишната му приятелка при условията на домашно насилие. Двамата живеели на..

публикувано на 16.09.24 в 17:54

Тържествено откриха новата детска градина в Браниполе

Със символично пускане на бели гълъби в небето над Браниполе официално бе открита новата сграда на детска градина „Синчец“ в село Браниполе.  Лентата прерязаха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, кметът на селото Даниела Стоилова и директорът на детското заведение Добромира Мурджева. Новата детска градина е разположена на разгърната застроена..

публикувано на 16.09.24 в 15:51

Проф. Галин Цоков удари звънеца в ОУ "Христо Смирненски" в Раковски

"Изключително съм развълнуван да бъда в тази ваша общност. Децата са нашето бъдеще, на първокласници им пожелавам да са любопитни към знанието.  Вашата нова сграда е първата по проект на МОН, изграден е нов учебен корпус по него", каза в Раковски министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той откри новата учебна година в основно училище..

публикувано на 16.09.24 в 14:58

Моторист пострада тежко, блъснат от камион край Пловдив

53-годишен моторист е в тежко състояние в пловдивска болница след катастрофа на околовръстното в Пловдив. Камион, управляван от 75-годишен водач, при маневра за ляв завой отнел предимството и блъснал идващия насреща мотоциклет. Пострадалият моторист е опериран по спешност, а според лекарите има опасност за живота му. Пробата за алкохол на шофьора..

публикувано на 16.09.24 в 13:02

Задържаха шофьор, ударил друг водач в Пловдив

Пореден случай на агресия на пътя в Пловдив! 39-годишен пловдивчанин ударил друг шофьор, след спор за отнето предимство на кръстовището между бул. „Пещерско шосе и ул. „Владивосток“.  Извиканите на място полицаи арестували нападателя, срещу който е започнато бързо производство за хулиганство при управление на моторно превозно средство.   В..

публикувано на 16.09.24 в 12:50