Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата програма за саниране дава повече възможности

Трябва да положим максимум усилия за да има повече сгради, които да се включат в първия етап на новата Програма за саниране. За Пловдив общата сума за безвъзмездно финансиране е 80 милиона лева. В район „Тракия“, в който има най-много големи блокове, вече има подадени 9 заявления. Това заяви в интервю за Радио Пловдив районният кмет Костадин Димитров. 

Той увери, че администрацията активно съдейства в подготовката на документитена сдруженията на етажната собственост. Безвъзмедната финансова помощ е в размер на 100% от допустимите разходи, а настоящата процедура е първи етап от изпълнението на подмярка "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд" към компонент "Нисковъглеродна икономика" на Националния план за възстановяване и устойчивост. Основната цел на програмата е подобряване на енергийните характеристики на жилищните сгради.

Костадин Димитров заяви, че всички районни кметове ще работят съвместно, за да има максимален брой обновени сгради във всеки район.

„Пловдивчани трябва да знаят, че има отпуснати средства и вече е одобрен изпълнител на обществената поръчка, който трябва да извърши обследването и техническия паспорт в Община Пловдив. Ние, събирайки документацията, ще ги подадем към общината и там ще бъде извършено класирането, и съответно подаването на фирмата за извършване на самото обследване по отделните жилищни сгради“, каза още Димитров.

Одобрената поръчка за паспортизация на сградите е за 1 милион и 200 хиляди лева. В Бургас, обаче, са заделени 5 милиона лева. Условието една сграда да бъде одобрена за саниране е да има паспорт. Средствата на одобрените за саниране сгради ще бъдат осигурени от самата програма. 

80-те милиона лева, които са предвидени за саниране на жилищни сгради в Пловдив, вероятно ще бъдат разпределени равномерно за всеки един от районите, обясни още Димитров.

Най-много точки се получават, ако в дадена сграда всички собственици са дали съгласието си за саниране, а също и когато тя е по-голяма – с над 5000 квардратни метра площ.

„Ние сме предложили засега за максимален брой точки три жилищни блока, които имат четири-пет входа. Но самото класиране ще се извършва в Община Пловдив", обясни още районният кмет на "Тракия".

Кандидатстването за финансова помощ по настоящия първи етап ще се осъществява чрез подаването на предложения с пакет документи през общината партньор, а крайният срок изтича на 31 май. От кметствата обаче се надяват, че сдруженията на етажната собственост, ще приключат с подаването на документите до 10 май, за да има време за подготовка. 

Цялото интервю с Костадин Димитров можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51