Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 общински училища ще разкрият STEM кабинети

STEM центрове имат 11 пловдивски учебни заведения

576 милиона лева ще бъдат разпределени в 2243 български училища по Националния план за възстановяване и устойчивост  за STEM центрове.

В Пловдив 52 са общинските училища, държавните са 15. На този етап работят само 11 STEM центъра. Те са в ОУ "Райна Княгиня", в Художествената гимназия и в Сценични кадри. Също в Езиковите гимназии "Пловдив" и "Иван Вазов", три средни училища, Математическата и две професионални гимназии. 

Утре, (17 февруари) в София предстои работна среща с директорите на държавните и общинските училища по тема „STEM центрове и иновативна образователна среда“, която ще открие министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Всяко общинско и държавно училище ще има до 2026 г. модерно пространство за обучение, изследване и експерименти. 

Финансирането ще бъде според големината на училището – при 50 ученици – до 50 000 лева, при над 1001 – до 600 000 лева. Отделно от това е предвидено финансиране и за оформяне на високотехнологични класни стаи, за които сумите са съответно до 10 000 и до 80 000 лева.

Училищата, които имат изградени STEM центрове, могат да надграждат, но за тях финансирането е редуцирано – от 50 до 300 000 лева.

Каква е готовността на пловдивските училища – интервю на Живка Танчева с Катерина Василева, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета - Пловдив и директор на ОУ „Екзарх Антим Първи“- Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Красимир Кумчев

Пловдивчанин организира първи търг за пъпеш "Юбари" у нас

Известният земеделски производител от Пловдивско Красимир Кумчев преди време изкорени ябълковите си градини, с които беше прочут. Но както мнозина знаят, заедно със скулптура Цвятко Сиромашки имат упорита идея да направят Фонтан – Ябълка, като символ на плодородието по нашите земи. Сега за тази кауза на помощ идва един пъпеш. Той се..

публикувано на 29.07.24 в 10:09

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35