Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит на Левски по повод 150 години от трагичната му гибел

| обновено на 17.02.23 в 06:53

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика в Пловдив ще бъде почетена 150-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски

Преди това в 10.00 часа в храм „Св. св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида. На службата ще присъстват Петко Георгиев - родственик на Апостола, и представители на Общинския комитет „Васил Левски“.

Слово пред паметника на Бунарджика ще произнесе Емил Манчев, ученик в XI клас на ЕГ „Пловдив“.  Водещ на възпоменателното честване ще е Мария Генчева – актриса в Драматичен театър - Пловдив.

В церемонията по традиция участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, както и членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”.

От 18.00 часа, във Военния клуб ще се състои тържествена вечер – концерт „Поклон, Апостоле“.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Пловдив, за трета година инициира сред училищата съвместното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски. Национална инициатива стартира през 2021 г. с 3500 ученици от I до XII клас от 12 образователни институции в гр. Пловдив, които едновременно рецитираха Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“.

Включването на училищата от страната на 17 февруари 2023 г., в 12:00 ч., и на българските училища в чужбина ще даде възможност на повече ученици да отдадат почит към паметта на Левски по един нетрадиционен начин и да съпреживеят мощта на Ботевото слово. Очаква се рецитирането да бъде хорово, във всяка класна стая.

В родния град на Левски – Карлово, възпоменателните чествания продължават тази вечер с представяне на книгата на Георги Заркин „Левски“.

В Асеновград продължават възпоменателните прояви, посветени на 150-та годишнина от обесването на Левски. Днес от 12.00 ч. пред барелефа на Апостола ще се състои възпоменателен митинг-поклонение. Слово ще изнесе писателят Николай Табаков и ще бъде представена литературна програма с участието на ученици от града. Възпоменателните чествания приключват в неделя с поход поклонение до манастира „Св. Петка Мулдавска“.

С панихида пред паметника на загиналите кукленци във войните за национално обединение, на централната алея в парка ще бъде почетена 150-атагодишнина от трагичната гибел на Апостола. На поклонението с минута мълчание ще бъде почетена паметта на Дякона, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на монумента.

От 10.30 часа пред сградата на НЧ “Никола Вапцаров-1909“ в Куклензапочва музикално-поетична програма, която включва творби посветени на Апостола.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08