Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С водни струи на летище "Пловдив" посрещнаха първия полет от Истанбул

Малко след 16 часа днес на летище "Пловдив" кацна първият самолет по линията Истанбул - Пловдив. Тя ще бъде редовна и ще се изпълнява два пъти седмично - в сряда и събота. 

Първите пътници бяха посрещнати от заместник-министъра на транспорта Николай Найденов и от кмета на Пловдив Здравко Димитров. Най-развълнувани бяха българските изселници от Бурса. 

"Пристигнахме за 50 минути. Щастливи сме, горди сме. Когато е за България, ние сме първи. Обичаме родната страна", споделиха те. 

Самолетите на турската нискотарифна авиокомпания Pegasus Airlines ще кацат на летище "Сабиха Гьокчен", което ще осигури на хората бърз и удобен транспорт до Истанбул и възможност за връзка с различни дестинации по света, отбеляза Николай Найденов. По думите му това е важна стъпка за развитието на пловдивското летище и за региона, тъй като между всички общности в Истанбул и Пловдив ще може да се създаде по-близък контакт.

„През миналата година пловдивското летище регистрира 230 000 обслужени пътници, което е най-големият брой обслужени пътници до сега. С новата линия очакваме ръстът на пасажерите да се увеличи, като работим по създаването на необходимите условия за запазване на тази положителна тенденция“, посочи заместник-министърът. 

Той допълни, че се водят преговори и с други авиокомпании за разкриване на нови редовни линии и директни чартърни полети, както и разширяване броя на съществуващите дестинации. 

„Откриването на нови линии ще подобри значително транспортните връзките на пловдивския регион с Европа и Азия, ще допринесе за развитието на икономическите и търговските контакти, както и ще окаже положително въздействие на туристическия сектор“, категоричен бе Николай Найденов.

Сред първите пристигнали пътници беше и депутата от района на Бурса Мустафа Езгин, който благодари на българия за оказаната от страната ни помощ за пострадалите от земетресението в Турция. С обратния полет от Пловдив до Истанбул днес замина нова помощ от 550 килограма, под формата на одеала и дрехи. 

В събитието участваха кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев, кметът на Община Родопи Павел Михайлов, както и представители на авиокомпанията, местната власт и официални лица от Турция.

С полета до Истанбул ще бъде доставена хуманитарна помощ от България за пострадали от земетресението в Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Столипиново" пак пламнаха боклуци

Пожар от запалени отпадъци  избухна  пловдивския кв. „Столипиново“.  По първоначални данни огънят е тръгнал от поредното нерегламентирано сметища на ул. Крайна“, в близост до постройки, съобщиха от противопожарната служба.  Четири пожарни автомобила и един със специализирана автомеханична стълба са на мястото. Няма данни за пострадали и засега не..

публикувано на 14.08.24 в 14:31

Измамници отнеха три апартамента от пловдивчанин

Четирима мъже и жена са измамили 57-годишен пловдивчанин да прехвърли трите си апартамента в Пловдивския квартал „Кючук Париж“ на други хора, като системно го напивали. Районната прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, единият от които е бил помагач за измамата, в резултат на която на жертвата са нанесени крупни финансови щети,  на пазарната..

публикувано на 14.08.24 в 13:42

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около въвеждането..

публикувано на 14.08.24 в 13:38

Започна ремонта на читалището в Ръжево Конаре

Ремонтът, който е за 250 000 лева, предвижда смяна на покрива на читалище "Просвета". Той трябва да завърши  до края на ноември тази година.  Проектът е с печелен от община Калояново и е по програма   "Красива България". 

публикувано на 14.08.24 в 13:34

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 12:38