Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна сблъсква ядрените сили на САЩ и Русия

"Посещението на американския президент в Киев беше отправна точка за всичко, на което ще станем свидетели. Речта на Байдън имаше две страни. Първата е подкрепата му за Украйна и от казаното стана ясно, че Вашингтон няма намерение да смекчава позицията си и ще продължи да подкрепя Киев в тази война, което е директен знак за намеса от страна на САЩ в подкрепа на Украйна. Втората, може би е по важната - с тази реч Байдън се опита да балансира и да обясни защо, въпреки тази категорична подкрепа на Вашингтон, войната няма да свърши скоро. Това заяви политическият анализатор  доц. Искрен Иванов.

"Далеч съм от мисълта, че тази среща е преминала с приятелско потупване по рамото. Задължително е станало въпрос за това, защо Америка няма да изпрати самолети, защо тази война не може да свърши толкова бързо, колкото искат украинците. За мен   речта на Байдън беше балансирана с ясната заявка, че Америка ще продължи да подкрепя Украйна в този конфликт".

По думите му, в речта на руския президент Владимир Путин има основен акцент - прекратяването на договора за ограничаване на стратегическите ядрени оръжия. Всичко останало е фон- политически пълнеж, с който Путин се е опитал да изкаже руската гледна точка, по отношение на Църквата, културата и с идеологически послания да сплоти руското общество. 

"Най-важният сегмент в позицията на Путин обаче е, че оттук нататък Русия прекратява участието си в договора "НОВ СТАРТ", което  на международния език означава начало на нова надпревара във въоръжаването. Проблемът е, че Русия на този етап няма финансовите и технологични ресурси за такава надпревара и с този акт руският президент си оставя "вратичка" да започне ядрени опити и свободата да действа с всички възможни средства, за да победи в Украйна, вкл. и като разиграва ядрената карта".

Доц. Иванов подчерта още, че в момента съотношението на лагерите "за" и "против" снабдяване с оръжие на Украйна е 90 към 10. Държавите "против" всъщност са една - Унгария и други с колебания, но само по отношение на това, какви оръжия да бъдат доставени. За България е много по-рационално да продължи с доставките, защото негативите от решението те да бъдат спрени, ще надвишат рязко ползите и ще ни изпратят сред групичките държави, които се опитват да бъдат неутрални, но това им носи само негативи. 

"За мен оптималната позиция, която нашето правителство може да заеме, е тази на френския президент Макрон, който каза, че Франция  ще продължи доставката на оръжие, но само при три условия - доколкото те не отслабват нашия отбранителен капацитет, доколкотот не  крият рискове за ескалация на конфликта и доколкото те се употребяват целесъобразно. Такава трябва да бъде позицията на един европейски държавен глава, който да балансира между  тази - на САЩ и националния интерес, в контекста на членството в ЕС".

Не става въпрос просто за сблъсък между Русия и Украйна и кой е виновен за случващото се, а  за сблъсък между две ядрени сили - Русия и САЩ. Затова този конфликт е толкова опасен, защото може да ескалира по всяко време в нещо по-лошо, подчерта доц. Иванов.

Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече потушените пожари, за да помагат на място с..

публикувано на 19.07.24 в 09:08

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02