Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невписването на машинния вот е нарушение на закона

Защо решението на Централната избирателна комисия да се записват резултатите от машините и хартиените бюлетини в един общ протокол предизвика вълна от недоволство, коментира адвокат Георги Кардашев, специалист в областта на  изборното законодателство и председател на Сдружение „Съвет по нормотворчество“.

Според него това е така, защото има неяснота какви биха били правните последици от това решение. Има три негативни и само един позитивен ефект от това решение. 

Позитивният е, че протоколите ще са по - опростени, но това е така само за ЦИК.

Решението на ЦИК обаче може да затрудни членовете на Секционните избирателни комисии при изчисляването. Те първо трябва да пресметнат броя на бюлетините от машинното гласуване. Но няма къде да запишат сумата, тъй като такава графа липсва. Могат да запомнят резултата като го пресметнат наум, но за това трябва да са шампиони по бързо изчисляване наум. Всичко това е предпоставка за грешки. 

Евентуална негативна последица е, че няма да може да се установи какво е ставало впоследствие.

При одобрения от ЦИК протокол ще е невъзможно да се оспорва изборният резултат, тъй като ще липсват доказателствени средства. Ако резултатът от машинния вот не е записан никъде, как да се установи допусната ли е грешка при сборуването?

Противоречие има и със закона - как СИК и РИК незабавно да съобщят вота „и от машинното гласуване“, както пише в закона, ако за това липсва методология.

Адвокат Кардашев посочи, че има над 20 редакции на Иизбирателния кодекс, приет през 2014-то година. Според него това показва нестабилна законодателна мисъл. Трябва да има по - устойчиво мнение, особено, когато трябва да се гарантира правото на глас на избирателите.

Експерът прогнозира, че ще има сериозна атака за оспорване на вота от страна на политическите партии. Прозрачността може да се гарантира от достатъчно наблюдатели в СИК-овете, каза Георги Кардашев.

Интервюто можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51