Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходите на пловдивчани за храна увеличени до 50%

Има спекула при цените на хранителните продукти у нас

От КНСБ подкрепят идеята за публично обявяване на ценообразуването от магазините

Снимка: БГНЕС

Според Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ след  пиковите стойности на основните суровини на международните пазари през лятото 2022 година е започнал постепенен процес на успокоение и на намаление на  цените на енергоизточниците, на металите, на зърнените култури, но за съжаление това не се отразява на цените, които виждаме на нашите пазари. 

"В България има един много сериозен спекулативен елемент в цените, които виждаме в стоките на дребно".Това заяви в  програма "Точно днес" икономическият анализатор към синдиката Петър Мишев.

Той припомни, че и земеделското министерство преди дни оповести, че имат официални данни за спекула. Експертът се надява, че проверките, предприети от институциите, ще окажат влияние за нормализиране на пазара.

От КНСБ подкрепят идеята за публично обявяване на ценообразуването от магазините, за да има повече прозрачност и намаляване на спекулата.   Като драстичен пример посочват цената на млякото, която нараства от фермата до търговския обект в пъти. Експертът коментира и разликата в цената на едни и същи стоки в магазините от една и съща търговска верига у нас и в страни в ЕС.

"Всеки по веригата се опитва да прехвърли вината на някой преди или след него за високата цена, но потребители са тези, които страдат от цялата схема. Тук е ролята на държавата да установи къде нещата се пропукват и къде се извършват нелоялни търговски практики и къде се слагат надценки, които не отговарят на реалната пазарна ситуация", посочи икономистът. 

Пловдивчани също смятат, че цените в магазините са спекулативно завишени с  поне 1/3. Разходите им за хранителни продукти са скочили драстично през последната  година, заради инфлацията и завишените цени в търговската мрежа.

 В анкета за Радио Пловдив гражданите коментират, че сумата която оставят в магазините ежедневно, се е увеличила с 30% до 50%. По-високите разходи за храна са ги принудили да се лишават от неща, които не са от първа необходимост като дрехи и посещения на културни мероприятия.

Интервю с икономическия анализатор Петър Мишев и анкетата с пловдивчани може да чуете от прикачените файлове

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев. Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо..

публикувано на 01.05.24 в 11:47

Априлската епопея ни прави субект на европейската сцена

Априлската епопея ни прави политически субект на европейската сцена, тогава всички започват да говорят за българите. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Шопов, директор на Исторечски музей-Панагюрище. Тогава център на източния въпрос, в тази поредна голяма източна криза, става българският...

публикувано на 01.05.24 в 11:21