Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха доброволци и пожарникари за спасителната акция в Турция

Областният управител Ангел Стоев отличи доброволците, спасителите и огнеборците, които участваха в издирвателните операции след опустошителното земетресение в Турция на 6 февруари. 

Българите търсеха оцелели хора в най-тежко засегнатия град -Кахраманмараш, който беше сринат до основи. При 43 сигнала за потенциално живи хора след намеса на екипите са били открити 31 оцелели. 14 сигнала са подадени от кучето Килиан, с водач българин, който е пожарникар в Швеция.

Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю благодари поотделно на всеки спасител и нарече българския народ братски. Той подчерта още, че земетресението обхваща географска област, която е с население около 13 милиона души. Георги Влайков от Аварийно спасяване пловдив обясни, че по време на издирвателните работи средно нощните температури са били около минус 15 градуса.

"Местните хора бяха много шокирани от това, което се случва - Кахраманмараш е град с население 600 000. Имаше потвърдени 800 сгради, които са сринати изцяло. Хората се стараеха по всякакъв начин да ни помогнат - носеха ни храна и вода. Първото нещо, което усещате на земетресение е миризмата и от нея не можете да избягате, тя е по дрехите ви, идва в спомените ви", каза Влайков.

Областният управител Ангел Стоев каза, че държавата започва да обмисля как по-добре да се организира аварийно-спасителната дейност и призна, че има нужда от Закон за доброволчеството, за да се елиминират административните пречки при нужда.

"Важно е общините да осигуряват необходимото оборудване на доброволните формирования. Изпратил съм писмо до всички кметове на общините в Пловдивска област със запитване от какво се нуждаят доброволните им формирования. Докато съм областен управител, ще продължа да наблюдавам тази дейност, надявам се и следващият областен управител да продължи да го прави“, бе категоричен Ангел Стоев.

Припомням, че за да помагат за издирвателните дейности след земетресението в Турция заминаха трите доброволни  формирования  - „Аварийно спасяване Пловдив“, „Мейдей“ и „Пловдив 112“, които прекараха седем дни в южната ни съседка. Още в първите часове след труса заминаха и 16 спасители и огнеборци от Международния модул за издирване и спасяване към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив. Те работиха 11 дни без прекъсване в градовете Бесни и Адъняма. Участниците в модула са преминали редица тренировъчни обучения. 



По публикацията работи: Яница Марова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама възрастни в болница след катастрофи в Сопот и Дъбене

Два тежки пътни инцидента със сериозно пострадали възрастни хора са станали в Сопот и карловското село Дъбене тази сутрин. Около 9 ч. на главната улица в центъра на Сопот е била блъсната на пешеходна пътека 87-годишна жена от миниван Фолксваген, управляван от 82-годишен шофьор от столицата. Жената е в тежко състояние, с множество травми и е откарарана..

публикувано на 12.08.24 в 11:00

Протест в "Южен" заради спрян ВиК ремонт, фирмата обеща да го поднови още днес

Жители на пловдивския район „Южен" излязоха тази сутрин на протест срещу забавяне на ВиК ремонт, който е част от големия проект в Пловдив за изграждането на Южен обходен колектор по бул. "Александър Стамболийски".  Изпълнението на проекта започна преди две години и оттогава в района улиците се затварят поетапно, на участъци, за да се..

публикувано на 12.08.24 в 10:15

Горещо в цялата страна, в Пловдив 37°

Новата седмица започва със слънчево време, а максималните температурите ще са с няколко градуса по-високи от последните дни и ще са между 34° и 39°. Жълт код за високи температури днес издаде Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи з а цялата страна . Днес времето ще е слънчево. Ще духа слаб, в източните райони -..

публикувано на 12.08.24 в 08:41

Протест пред парламента срещу политизацията на МВР

Полицаи от цялата страна се събират на протест в София. Пред сградата на Народното събрание те ще изразят недоволството си от: „безпрецедентен опит за употреба на министерството на вътрешните работи.“  Служителите на реда са категорични, че "МВР не е и няма да бъде маша в политическите битки".  Очаква се на площада да се съберат не само служители..

обновено на 12.08.24 в 08:29

Военно занятие по алпийска подготовка в центъра на Смолян

101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски ще проведе отворено занятие по алпийска подготовка. Военнослужещите ще разиграят занятието от 9 часа пред Родопския драматичен театър в Смолян.  Ще бъдат демонстрирани алпийски техники за спускане по алпийски „тролей”. Ще бъде показано алпийско оборудване и на въоръжение: АК, ПК, пистолет „SIG..

обновено на 12.08.24 в 08:28