Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишната изложба на НХГ се открива в "Ромфея"

Годишната изложба на учениците от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" - Пловдив ще се открие днес от 17:00 ч. в галерия "Ромфея", бул. "Марица" № 83, Пловдив.

В експозицията ще бъдат представени произведения на ученици от всичките седем специалности в НХГ "Цанко Лавренов" – Живопис, Графика, Скулптура, Иконопис, Стенопис, Рекламна графика и Пространствен дизайн. 

Учениците ще покажат живописни, графични и скулптурни творби, икони, мозайки и витражи, плакати на различни теми, дигитални произведения, пространствени визуализации и проекти за щандове и витрини.

На откриването ще се проведе официалната церемония по награждаването на десет талантливи гимназисти, които тази година ще получат поощрителни награди, след като Художествената комисия селектира представените конкурсни творби.

По традиция, която продължава вече 22 години, Камен Шишманов и Бойко Ватев (собствениците на галерия "Ромфея") връчват отличия на талантливи ученици от НХГ "Цанко Лавренов" и оказват голяма обществена и финансова подкрепа на бъдещите художници.

Равностойни награди ще получат: Преслава Дамянова, специалност "Живопис", 11 клас, преподавател: Ваня Годжелова

Мария Иванова, специалност "Живопис", 11 клас, преподавател: Ваня Годжелова

Рамона Рошманова, специалност "Живопис", 11 клас, преподавател: Ваня Годжелова

Петра Тошкова, специалност "Живопис", 11 клас, преподавател: Ваня Годжелова

Мария Максимилиана Кътева, специалност "Стенопис", 11 клас, преподавател: Кристина Кутлова

Ирина Павлова, специалност "Графика", 11 клас, преподавател: Пламен Велчев

Мария Искрева, специалност "Графика", 11 клас, преподавател: Пламен Велчев

Виолета Великова, специалност "Графика", 11 клас, преподавател: Пламен Велчев

Венета Лесова, специалност "Иконопис", 11 клас, преподавател: Траян Добрев

Диана Матова, специалност "Иконопис", 11 клас, преподавател: Траян Добрев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ДКТ "Васил Друмев" - Шумен представя в Пловдив "Робин Худ"

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен тръгва на турне, в което ще представи някои от най-добрите си постановки за сезона. В Пловдив трупата гостува с три заглавия. Първото е на 13 август 2024 г. - "Робин Худ" под режисурата на Бойко Илиев и със специалното участие в главната роля на Ники Илиев и Елена Петрова.  Николай Илиев е актьор,..

публикувано на 09.08.24 в 10:56

В "Срещите" - за деня на Света Богородица

В "Срещите"  два дни преди 15 август, денят "Успение на Света Богородица", разговор с философа проф. Георги Каприев за изчезващата  радост пред лицето на Бога, за търсенето на святост без усилия, за вярата ни днес.  С проф. Каприев припомняме символите на този ден и се питаме защо ни е така трудно да ги разберем и станат наше ежедневие...  Може..

обновено на 09.08.24 в 10:19
Специално изградената зала-трезор за съкровището в Историческия музей в Панагюрище

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристига днес в Панагюрище . То ще остане на роден терен до 10-ти септември. 9-те уникални тракийки съда ще бъдат подредени в специално изградената зала-трезор в историческия музей, която отговаря на всички критерии за сигурност.  Паралелно с това тече и подготовката по отбелязването на..

публикувано на 09.08.24 в 08:40

Джаз концерт със 17 000 свещи на Античния театър в Пловдив тази вечер

Джаз музикантът Боби Вълчев, който от дълги години живее в Дубай, ще изнесе довечера концерт на Античния театър под светлината на 17 000 свещи.  Те ще бъдат запалени на сцената и с тях той ще подобри световния рекорд за музика на свещи. Досега той се държежше от концерт, провел се в Ню Йорк, където бяха запалени с хиляда по-малко.  На сцената..

публикувано на 09.08.24 в 07:57

Борис Стоилов показва изложбата си „Concerto movimento“

Известният български майстор на илюстрации – художникът Борис Стоилов, открива своята изложба „Concerto movimento“ в галерия „Apsenal of art“ в квартал Капана.  Борис Стоилов е роден в Пловдив, завършил е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и специалност „Графика“ в Националната художествена академия. Той е автор на повече от..

публикувано на 08.08.24 в 09:03