Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодоровден е символ на волния порив на българина към свободата

Президентът Румен Радев участва в отбелязването на Тодоровден и официалното откриване на състезателния сезон по конен спорт в Царацово, община Марица. Той бе посрещнат от кмета на общината Димитър Иванов.

Радев се обърна с приветствие към всички присъстващи за Тодоровден и подчерта, че и днес е здрава връзката на българина със земята, с ездата и с конете, като почитта към празника се корени от древни времена.

Президентът изтъкна, че кушиите, които се провеждат ежегодно, са нашата връзка с предците ни. 

"Този празник е символ и на волния порив на българина към свободата. И днес по традиция българите отправят молитва за здравето на конете, но този светъл празник на прага на пролетта е и надежда за нов живот и плодородие", каза президентът.

Радев благодари на младите състезатели и техните родители, че следват традициите и добродетелите на спорта и за всеотдайността, с която мотивират децата за успехи и да водят активен начин на живот. 

Шестнадесетгодишната Зорница Димитрова и 11-годишната Едит Кюрегян бяха сред участниците в надпреварата по прескачане на препятствия:

"Конете стават твой приятел. Харесвам това, че има връзка, тя не може да се опише, тя се чувства."

"Конете поне при мен работят така, че ако съм тъжна или ядосана, те извличат лошата и неприятната  енергия от мен и ме зареждат с положителна. Те са ми като второ семейство, много ги обичам и не знам как мога да живея без тях".

В рамките на програмата бяха пресъздадени и обичаи за Тодоровден със състезателите от конната база. 

По-късно започна и състезанието за детска възрастова група по прескачане на препятствия. 

Държавният глава награди децата участници.

Конната база в Царацово ще бъде домакин да Световната купа по прескачане на препятствия през юни, а през август ще се проведе международно състезание по дисциплината обездка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Авариен ремонт затваря част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ днес се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в сила за времето..

обновено на 28.07.24 в 09:15

Откриха трета жертва след взривовете в Елин Пелин

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов. Той съобщи, че е открито тялото на 3-та жертва на взривовете: "Днес очакваме на място следовател и прокурор и ще бъде..

публикувано на 28.07.24 в 09:13

Поевтиняват повечето плодове и зеленчуци на борсите тази седмица

Повечето зеленчуци и плодове и някои основни хранителни стоки поевтиняват на тържищата у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. От зеленчуците най-много поевтиняват зелените чушки - с 10,6 на сто до 2,27 лева за килограм. Картофите падат с 5,4 на сто до 1,01 лева за килограм,..

публикувано на 28.07.24 в 08:39

Полицията с драконовски мерки за пловдивското дерби

Заради пловдивското дерби между "Ботев" и "Локомотив" пловдивската полиция предприема редица сериозни мерки. Планирано е засилено присъствие на екипи на полицията и на жандармерията на територията на спортната зона и в града, като служителите имат ангажимент към цялостното обезпечаване на обществения ред и бърза реакция при получени сигнали за..

публикувано на 28.07.24 в 07:49