Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взимане на шофьорска книжка на 17 години у нас не е възможно

Взимане на шофьорска книжка на 17 години в България, каквото е едно от предложенията на ЕК за изменения на директивата за шофиране, не е приложимо. Това коментира Йонко Иванов от Съюза по авто-мото подготовка в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той се аргументира с факта, че юристите у нас изтъквали като довод това, че при нарушение човек попада под ударите на закона на 18 години.

„Тези юристи явно не знаят, че на 16 години можеше да управляваш мотоциклет със скорост 90 км/ч“, каза Иванов.

Според него другата слабост е свързана с прилагането на единна европейска шофьорска книжка.

„Проблемът е, че когато вие минавате през Сърбия за да стигнете до Унгария тази книжка няма да ви бъде валидна, защото в Сърбия няма изисквания за тази книжка да бъде валидна и да е уеднаквена с европейските правила“, обясни Иванов.

По думите му целта за перода 2021 – 2050 г. смъртността по пътищата да бъде намалена почти до 0 ще се провали също както и намаляването на катастрофите с 50% до 2020 г.

За идеята за обучение с придружител той припомни, че Съюзът по авто-мото подготовка още през 2005 г. е предложил този метод да бъде въведен експериментално. Иванов обясни, че това не означава обучението да започне тепърва на 17 г., а по-рано и даде пример с държави като Франция, Швеция, Нидерландия, Англия.

„Там е въведен моделът от 0 до 100. Това означава, че обучението минава през семейството, детската градина, училището и най-важният период при пубертета, като през тези периоди се обхваща и културата за останалите участници в движението - велосипедисти, пешеходци, тези, които карат тротинетки. Целият този обхват трябва да мине в училищата и тогава се дава възможността на по-ранна възраст родителят да бъде придружителя в този модел“, обясни Иванов.

Той допълни още, че в автомобилите има зелена кутия, на която се записва дебата между ученика и придружителя. На всеки 3 месеца автоекипът отива в автоучилището и се прави разбор.

„Трябва да има изминати километри - в Германия например е 3000 километра за 3 месеца. Как си представяте в България с този скъп бензин да се изминат толкова километри, та ние за година не изминаваме толкова“, каза Иванов, но подчерта, че моделът би бил полезен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33