Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Длъжни сме да искаме равни директни плащания

В декларация на служебното правителство се иска изравняване на нивата на директните селскостопански плащания в ЕС. Като основна причина се сочат щетите за българския агросектор от войната в Украйна.

Подобни искания е имало и преди това в годините на българското членство в ЕС.

"Сега ситуацията е друга. На границата на ЕС има горещ конфликт, последствията от който съседните държави-България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария, усещат", каза заместник-министъра на земеделието Георги Събев.

"През 2018 година бе предложена новата рамка за Общата селскостопанска политика-в един период, в който ковид кризата още не беше започнала, нямаше и все още война. А последствията от този конфликт за производителите в нашия регион са несравними с геополитическата ситуация тогава", добави Събев.

По думите му, България е длъжна да постави този въпрос.

"Защото единният пазар продължава да функционира, безмитният внос на стоки от Украйна продължава. И очакванията са, че Европейската комисия ще направи предложение за продължаване на този безмитен внос с още една година. Тоест, в една изключително динамична ситуация не можем да жертваме европейското продоволствие заради политическа несигурност и поставяйки едни фермери в изключително неравностойно положение спрямо други заради войната", коментира заместник-министърът.

Георги Събев смята, че преразпределянето на средства за директни плащания няма да свърши работа в случая:

"Сумите, които България има право да получава, са фиксирани за всяка една от годините за всеки програмен период. За финансовите 2023-2027 г., които обхващат новата Обща селскостопанска политика, за България се предвиждат средно към 810-815 милиона евро на годишна база. Има различни инструменти, които могат да се използват за подпомагане на фермерите-но с елемент на спорадичност. Миналата година бе взето решение част от финансовия ресурс по втори стълб да може да се използва за компенсиране на щетите от войната в Украйна. Но това бе решение, което засяга само 2022 г. И не можем всяка година да поставяме фермерите в ситуация на несигурност, имайки предвид, че има трайно увеличение на производствените разходи. Затова трябва да се търси трайно, кардинално решение."





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10