Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГДК "Борис Христов" е разумен вариант за дом на Операта

"Разбирам аргументите, които колегията на архитектите изразява. Имам и огромна надежда, защото се събрахме около едно  убедително мнение, че Операта трябва да има свое място и че, като че ли то е там, където сега е Дом на културата "Борис Христов", както и че ще се търсят още терени, които ще бъдат възможни за бъдещо изграждане на сграда на Опера Пловдив". Това заяви директорът на Операта Нина Найденова.

По думите й, една от хипотезите след заседанието на ЕСУТ, е Дом "Борис Христов" да бъде предоставен на операта, но за целта Министерството на културата, Община Пловдив и представители на ОбС трябва да седнат на една маса, за да излязат с конкретно решение, тъй като в навечерието на 70-годишнината на операта казусът повече не може да бъде пренебрегван.

Според Найденова, предоставянето на  сградата на ДК  "Борис Христов" на операта е разумен вариант, ако бъде намерена пресечната точка на всички интереси. "Пловдив няма зала, в която да показва външна продукция, което е задължително за град като него, но пък и ние няма как да вършим своята дейност, ако непрекъснато се съобразяваме с гостуващи трупи и организатори и невъзможност да провеждаме пълноценни репетиции".

В света има държави, където, за да се развие един регион, строят сграда за култура. Тогава обаче цялата програмна политика на този театър е свързана с образователна цел, приобщаване, жанров подбор на определени заглавия. Опера Пловдив обаче се е наложила в съвсем друга посока, като развива международен оперен туризъм в град,  в който чуждата публика е много осезаема и няма как да приви големи спектакли на Античен театър, и в същото време - и много малки, съобразени с регионалното развитие политики, подчерта Найденова. "Да не забравяме, че Операта е приютила още преди години и големия симфоничен оркестър - Филхармонията"...

Като най-трудна задача, Найденова посочи възможността Министерството на културата и община Пловдив да седнат на една маса, да прескочат политическите си различия и да се обединят около целта Пловдив да има свой гарант за култура и духовност.

"Изненадана бях, че кметът Здравко Димитров направи своето изказване преди заседанието, на което проектът трябваше да бъде представен, което означава, че вече има създадени нагласи едно предложение да бъде отхвърлено, а не - обсъдено. Въпреки всичко, ако се направи по-широк кръг на обсъждане и се представи на обществеността, аз съм сигурна, че хората ще подкрепят и идеята, която се предлага от арх. Илко Николов - проект, който по-скоро е проучване дали  в площите около високата сграда на Партийния дом може да се доразвие такъв център за изкуства. Не говорим за представителна сграда на Операта, с която всеки град се обозначава, и да приемем, че за нас това е Античният театър, строен преди 2000 години. Логично е, че след като се разширява Концертна зала и в ремонта й се инвестират над 12 млн лв, да се дострои още една зала с капацитет 1000 места за сценичните ни продукции".

Найденова бе категорична, че Опера Пловдив чака вече 70 години своето място  в Пловдив и че е единственият театър, който гастролира в собствения си град, след като наема на търг залите, в които репетира. 

По думите на Найденова, напълно реална е хипотезата, че ако не се намери сграда за Пловдивската опера, тя може да бъде "преобразувана", след като не отговаря на определени критерии. 

"Не зная дали си спомняте, когато Пловдив бе Културна столица на Европа през 2019 г., имаше едни големи карти из града, които посочваха културните обекти - Опера Пловдив там не съществуваше, защото няма сграда. Ние се борим за сцена, а не  да управляваме имоти".

Обществената поръчка за ремонта на Концертна зала тече, до седмица ще стане ясно дали има избран изпълнител.

"Най-шокирана съм обаче от това, че от близо 5 години бюджетът за тази сграда е осигурен, а волята и приоритетът да се случат процедурите за идеен проект и за изпълнител костваха на нашите артисти  повече от 7 години работа в тютюнев склад."

Интервюто - звуковия файл:

По публикацията работи: Веселина Пеева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49