Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябват усилия за профилактика на болести, свързани с HPV

| обновено на 13.03.23 в 10:39

Национална, експертна, неправителствена коалиция за действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус (HPV), създадоха изтъкнати специалисти в областта на вирусологията, онкологията, педиатрията и общата медицина, подкрепени от Световната здравна организация, Националната мрежа на децата и Портал на пациента. 

Сред учредителите е онкологът д-р Антоанета Томова, началник на Първо вътрешно химиотерапевтично отделение  в КОЦ -Пловдив. 


Специалистите се обединиха, мотивирани от тревожната статистика: в България всеки ден умира една жена от рак на маточната шийка (HPV), а 44 жени се диагностицират с HPV; страната ни е на трето място в Европа по заболеваемост и на четвърто по смъртност от този тип рак, който се причинява от HPV. 

Още повече, че  фокусирането върху коронавируса през последните години и липсата на профилактични прегледи се отразиха и на онкозаболяванията у нас. 

"За съжаление всички хронични заболявание пострадоха при тази остра ситуация, при която приоритет беше ковид и това доведе до закъсняване на диагностиката  и нарушаване на лечението на вече диагностицирани пациентите с онкологични заболявания. В резултат на което след 3 години ние попадаме на все по напреднали случаи на рак на маточната шийка, например. Това е много сериозно заболяване, защото напада млади жени във възраста до 45-тата година и е второто по честота след рака на гърдата заболяване", коменира д-р Томова. 

Тя припомни, че в света около 2 милиона и 300 хиляди са случаите с това заболяване. Общо на  годишна база половин милион жени се разболяват. Честота на смъртност също е висока. Всяка година в света умират 270 хиляди жени от това забовяне. Тоест по една жена на всеки 2 минути. В Европа това е на 18 минути. В България всеки ден умира една жена с диагноза рак на шийката на матката.

"Има проблем, но има и решение за него", категорична е д-р Томова.

 По думите й съществува ефективна профилактика – ваксина срещу HPV, но ваксиналното покритие в България е едва 3%, въпреки че ваксината е безплатна за момичета на 10-13 години.

"Трябва да вземем сериозни мерки, защото както има голям проблем с рака на шийката на матката, така има и с другите заболявания, индуцирани от предаването на човешкия папилома вирус (HPV).  Има поне още  10 ракови диагнози, които са причинени от този вирус. Има ваксина, която може да изкорени вируса, за да не случат тези 10 и повече различни вида, тези фатални ракови заболявания както при жените, така и при мъжете", предупреди онкологът.

Д-р Томова е категорична, че липсата на скриниг, превенция и профилактика водят често до откриване на заболяването в напреднали стадии, а тогава лечението е много трудно, скъпо или невъзможно. 

"Това нещо може да си го спестим с едно добро ваксинално покритие. Това нещо трябва да го изкореним, през ваксинация, така както сме изкоренили много други болести като едрата шарка, полиомиелита и т.н." 

Тя смята, че много ясно трябва да се обясни на обществото, че това са изпитани ваксини, с дългогодишна давност, че страните, които ги прилагат върху висок процент от населението са решили този здравен проблем.

Според нея това е въпрос на здравно образование, на здравна културна и на лична и обществена отговорност.

Обществото трябва да разбере, че ракът на маточната шийка не е единственото заболяване, свързано с HPV и, че еднакво засегнати са и двата пола. 

Педиатричната асоциация изпрати становище до Министерството на здравеопазването да се разшири обхвата на Националната програма за ранна профилактика на рака на маточната шийка. Така безплатни ваксини да получават не само момичетата, но и момчетата, защото те също са носители на инфекцията, а и потърпевши от нея. 

" Трябва да си свършим работата. Трябва да разкажем на родителите каква е тази голяма нужда за децата им, а дори и всички хора, които са сексуално активни до 50, а и над 50 години, дори и те, след един преглед, при който се докаже, че не са носители, могат да си сложат ваксината", поясни д-р Томова.

Цялото интервю с д-р Антоанета Томова може да чуете в прикачения звуков файл.По публикацията работи: Елена Крушкова
Още от категорията

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик. Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“..

обновено на 22.02.24 в 16:18

Мария Габриел за пръв път избяга от брюкселския език

Вицепремиерът Мария Габриел за пръв път избегна бюрократския, брюкселски език. Тя беше категорична, конкретна и лаконична. Това коментира политологът проф. Росен Стоянов за разменените реплики по повод предложението на ПП-ДБ с ГЕРБ да подпишат меморандум. Той добави още, че последната дума ще е на тези, които управляват конкретните..

публикувано на 22.02.24 в 16:06

Важно е да изграждаме култура на споделяне

"Важно е изграждането в училищата на култура на споделяне и на откровена обратна връзка и това да става с помощта на учителя", смята Петко Иванов, главен редактор на образователния сайт prepodavame.bg,за платформата "Анкети за учене". "За жалост това не е много разпространено в България. Учителите, които искат обективно обратно мнение на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на..

обновено на 22.02.24 в 10:20