Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рядък сръндак-албинос живее в Смолян

Рядък бял сръндак живее на територията на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян. Животното е засечено от фотокапаните, поставени от служителите на Южноцентралното държавно предприятие.

Сръндакът-албинос живее в горите на едно от ловните стопанства на ЮЦДП-Смолян, в района на Западни Родопи. През последните 2 месеца често белият сръндак е излизал около местата, където дивечовъдите подхранват животните през зимата.

Снежнобелият сръндак е на видима възраст между 5 и 7 години.

„Това е много рядко явление и вероятно е в следствие на близкородствено кръстосване, поради което са настъпили генетични промени във външния вид. Докато при други животни близко родствените връзки са по-редки, то при сърните явлението е изключително често поради начина им на живот, защото сърната има много малка площ, която обитава и не е склонна да извършва дълги миграции“, обясни директорът на ЮЦДП инж. Здравко Бакалов.

По-скритият начин на живот на сръндаците е позволил на албиноса да оцелее толкова време сред природата.

В месеците с много сняг сръндакът има добро прикритие от хищниците, но през пролетта фигурата му се очертава от далече.

Опазването  на дивеча и подхранването му в студени зимни условия е от първостепенно значение за Държавните ловни стопанства  на ЮЦДП-Смолян.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Областният управител поиска военна помощ за пожара в с. Отец Паисиево

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева отправи искане към Министерството на отбраната за помощ за овладяването и потушаването на пожара, който се разрази към 13.30 часа във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада за участие с инженерна техника и жива сила. На..

публикувано на 16.07.24 в 15:33

Пожар до вилната зона на с. Отец Паисиево, гори над Карлово и Стрелча

Пожар в сухи треви и горски площи в района на вилна зона гасят пожарникари в село Отец Паисиево. Хората са евакуирани, след като няколко вили са пламнали. Вятърът е много силен и пречи на огнеборците. Пожарникарите с мотопомпи зареждат вода от близкия язовир, като се очаква булдозер да направи просеки.  "Има силен вятър,..

публикувано на 16.07.24 в 14:05

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК.  От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема.  Мобилното приложение на банката също не е активно. 

публикувано на 16.07.24 в 14:00
Снимката е илюстративна

Момче се удави в изравнителен канал до Златосел

18-годишно момче се удави сутринта в напоителен канал при село Златосел, община Брезово. Тийнейджърът е влязъл в неохраняемото водохранилище заедно с група по-възрастни мъже - най-вероятно, за да се разхладят в жегите, и се е случила трагедията, разказа кметът на община Брезово Калин Калапанков. На място е повикана помощ от полицията,..

публикувано на 16.07.24 в 13:50

Вечеря с дюнер прати четирима в Смолянската болница

Четирима души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на смолянската болница, след като са консумирали дюнери от търговски обект в близост до училище в кв. Райково.  Натровените- двама мъже и две деца на 12-и 17-годишна възраст, са потърсили помощ снощи в Спешното отделение. По думите на приелия ги д-р Момчил Хубчев те вече са в добро..

публикувано на 16.07.24 в 13:16