Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щатският долар може да поевтинее след фалита на банките

Финансовият анализатор Илия Кирчев в интервю за програма "Точно днес" - за фалитите на банки зад океана, също за европейските въпроси в ситуацията с американските банки и последиците, които може да се очакват тук.  Говорим с финансиста и за официалната цифрова валута, за дигиталното евро и кога България ще е готова да представи българската цифрова валута.

Според Илия Кирчев курсът на еврото може да скочи спрямо този на долара, заради ситуацията в Америка. Той обясни още, че макар американското правителство да успя да защити всички вложители при фалитите, то се е уплашило, че това  може да доведе до по-голям срив и на практика са увеличили застраховката върху 100% от депозитите на двете фалирали банки. 

"Това ще доведе до увеличаване на инфлацията, тъй като за да могат да се гарантират тези депозити или ще трябва да се напечатат още пари, или да се вземе още външен дълг от правителството на САЩ.  Тези две мерки в комбинация  ще доведат до увеличаване на инфлацията и трайно повишаване на лихвите, т.е. периода, в който лихвите ще бъдат по- високи ще бъде по-дълъг", коментира Кирчев.

Той добави, че в  Европа няма опасност да се очакват такъв тип лихви като в САЩ, защото банкови регулации на Стария континент са доста по-стриктни.

Според Илия Кирчев отлагането на България да влезе в еврозоната само ще навреди на страната ни и на икономиката. 
"Ние трябва да се стремим към по-голяма интеграция с Европа и по-голямо приемане на страната ни в икономически аспект, тъй като еврото ще ни спести много транзакционни разходи и ще доведе до по-голямо доверие в българските финанси и икономика. 

В момента всички банки плащат т.нар. хеч - това е рискът курсът да бъде променен спрямо еврото, а когато вече сме в евро този разход няма да го има и съответно лихвите по кредитите ще са по-ниски, както и тези по външния дълг. Последните лихвени проценти по лихвения ни  дълг стигнаха 5.70%,  което е доста висок лихвен процент.  На Хърватска след като въведоха еврото е с 1,5% до 2% по-нисък от нашия", коментира Кирчев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23