Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради парите каналджийството у нас е широкомащабно

На Балканите имаме най - голямата мигрантска вълна от 2015-та година насам. 

По данни на Фронтекс за миналата година са разкрити и заловени близо 330 000 незаконни мигранти. Около 150 000 са минали през Западните Балкани.

Това заяви пред Радио Пловдив Тихомир Бзелов от Центъра за изследване на демокрацията.

Ние сме в ситуация на натиск, обяви той, но не прие определението "безпрецедентен мигрантски натиск", което употреби служебният вътрешен министър Демерджиев. 

Проблеми на границата има, но да се каже, че границата е отворена просто не е вярно, подчерта Безлов.

Той припомни, че през 2015-та година броят на хората е бил много по - голям. Тогава през страната ни са минали 300 000 незаконни мигранти, а през 2022-ра година по официални данни те са около 18 700.

Безлов цитира разкази на мигранти, които казват, че за да се мине границата с България са необходими поне 4 - 5 опита. А това струва доста пари.

Тези, които нямат пари, обикновено ги използват като отвличащи вниманието групи. Те тръгват първи, граничарите отиват да ги ловят, а онези с парите минават, очерта схемата анализаторът. 

Широкомащабно обслужване на каналджийството

За последната година всичко имаме - имаме линейки, катафалки, бременна сега, военни, полицаи, жандармеристи. Общо взето всичко имаме. И това показва колко широко разпространено е обслужването на мигрантите - каналджийството, както му казваме на български, коментира Безлов. 

Тези хора очевидно участват заради парите.

"50 хиляди евро звучи изкушително, нали?", риторично попита Безлов. 

Според него проблемът с обслужването на мигрантите е пряко обвързан с корупцията на всични нива и ниския капацитет на администрацията. 

През периода 2017 - 2020-та година бяхме стигнали границата ни да преминават по 2000 до 3000 души, припомни анализаторът. 

Проблемът е решим, категоричен е Тихомир Бзелов. Той препоръча например, полицейските началници да проследяват пътя на тези 200 - 300 човека, които всяка седмица напускат мигрантските лагери у нас. А те са известни, едни от основните места са Любимец и Харманли. 

България и Гърция - скачени съдове за мигранти

България е едно от трасетата за влизане в Европа заедно с Гърция. Ако България затвори границите си за мигрантите, те започват "да текат" през Гърция и обратно, обясни Безлов.

По думите му, Гърция продължава да е по - добрия коридор за мигрантите от Турция към Европа, въпреки дясното антимигранстко правителство там. 

България има около 25% от мигрантите без регистрация, Гърция има около 35%, сочат непубликувани данни на правителството на Австрия. 

На самия връх на Европа има проблем с решенията за миграцията.

Безлов посочи като проблемни два механизма - Шенгенският и Дъблинското споразумение.

Проблемът на европейския механизъм на приемане на бежанци е, че това са хора, които бягат от някакво политическо преследване. На практика огромна част от мигрантите не са политически, а икономически мигранти. 

Интервюто на Паолина Комсалова с Тихомир Безлов е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51